Заобикаляме Европа заради “Тракия”

Кабинетът поема финансов риск по сделката с врътка в бюджета

Правителството измисли хитър начин да прокара сделката за магистрала „Тракия“ напук на европейските правила. Държавата поема риска да върне банковите кредити на концесионера, ако той фалира. Както и да плаща при липса на трафик по шосето и за преминаването на тежкотоваринте камиони. Това пише в договора за концесия на аутобана. Вчера кабинетът възложи на строителния министър Асен Гагаузов да подпише анекс към него с българо-португалския консорциум „Магистрала „Тракия“ АД.

Държавните гаранции по сделката обаче няма да бъдат приети от Евростат, който има последната дума по договора. Заради предизвестеното негативно становище ангажиментите на държавата ще бъдат вписани като разход в бюджета. Това обаче ще наруши бюджетния дефицит и той ще надхвърли 3%, колкото са изискванията на ЕС.

За да се измъкнат, министрите решиха да вписват в разходната част на хазната само сумата за съответната година от концесията. Така държавата няма да плаща, но ще отчете строителството на аутобана в разходната си част, за да се запази балансът, обясни Гагаузов. Той пропусна да разясни, че ако 200 млн. евро, които няма да се харчат, се впишат във финансовия документ, те ще бъдат спестени от друго перо – като изплащане на заплати и пенсии, здравеопазване или изграждане на шосета например.

Докато чакат решението на Евростат, португалските фирми ще имат поне 3 месеца, за да се договорят с финансиращата банка, допълни строителният министър. А коя компания би преговаряла за бонков кредит, ако не е сигурна в крайният положителен резултат по сделката?

Държавата ще плати и 5,3 млрд. евро за 35 години като заместващи плащания за преминаването на тежкотоварни камиони по аутобана, които са освободени от тол такси. Според Гагаузов обаче сумата ще е далеч по-малка – до 5 млн. на година. Странно, защото прогнозите на министъра са за увеличение на трафика по аутобана.

Министърът не знаел колко е концесионното възнаграждение от португалците. Въпреки че на сайта на управляваното от него ведомство е записана сумата от 5,014 млрд. евро. Или с 300 000 по-малко, отколкото ще дадем на португалците. Според Гагаузов обаче засега нямало точно фиксирано концесионно възнаграждение, то щяло да бъде част от приходната част, след като се приспаднат разходите.

Очаква се анексът да бъде подписан до две седмици. Влизането на договора в сила е под условие и това ще стане, след като кабинетът вземе ново решение и след като получи становището на Евростат.

Наталия Малчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *