Западноевропейските банки теглят пари от Източна Европа

Това оказва негативно влияние върху перспективите за развитие на икономики като Унгария и Полша, пише в доклад на Standard & Poor’s.
 
Изтеглянето на средства е „очевидно“, като то отслабва потребителското търсене в някои страни, считат анализаторите на рейтинговата агенция, цитирани от Bloomberg.
С въвеждането на новите регулаторни изисквания към банките в Западна Европа, вече не се разбира от само себе си, че банките- майки ще оказват помощ на своите дъщерни клонове в Източна Европа в случай на необходимост.
„Самият факт, че западните банки наистина изтеглят средства от региона, предизвиква опасения. Свиването на външното финансиране на унгарския финансов сектор достигна 15% от БВП, това е много голямо изтичане на капитал“, коментира анализаторът от отдела за суверенни рейтинги на S&P, Франк Хил.
Три четвърти от банковите активи в Източна Европа се държат от „UniCredit“, „Raiffeisen“, „ErsteGroup“ и „Societe Generale“. Инвеститорите се страхуват, че изтичането на пари от региона ще забави неговото възстановяване от рецесията.
Въвеждането на изискванията Базел ІІІ към банковия капитал, а също така новите ограничения за финансовите операции на австрийските банки, които са активни в Източна Европа, също съдействат за изтичането на капитали.
Увеличаването на цената на кредите за банките е друг фактор, който принуждава финансовите институции да изтеглят средства от дъщерните си клонове.
Много западни банки с клонове в Източна Европа имат коефициент на капиталова адекватност под 7%.
От агенцията прогнозират още, че рейтингите на световните банки ще се понижават, защото правителствата не гарантират на инвеститорите, че ще спасяват проблемните финансови институции. „Смятаме, че в банковият сектор в ЕС, а и по света, няма да има вече рейтинги „А“, а по-скоро „ВВВ“.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *