Заплатите в МС и министерствата са скочили с 13%

Това пише в доклад на Секретариата на Съвета за административната реформа, разгледан от МС днес, съобщава сайтът на правителството.
Към 1 юли 2012 г. средната заплата в централната администрация е била 763,89 лв., а след въвеждането на новите правила достига 865 лв., пише в документа. Увеличението на заплатите в държавните агенции е 9,27 на сто спрямо юли, като средният размер достига 697,91 лв. С 16 на сто нараства средният размер на месечната заплата на служителите в изпълнителните агенции. След 1 август 2009 г. 30 структури са закрити или преобразувани. Числеността на централната администрация е намалена с 9954 щатни бройки или 13,84 на сто спрямо юли 2009 г. Щатната численост на МВР е намалена с 6000 щатни бройки. Вследствие на оптимизацията и въвеждането на новия модел на заплащане, средната месечна работна заплата на служителите в централната администрация нараства с 13,24 на сто, което е пропорционално на намалението на числеността, пише в отчета.
Новият модел за формиране на държавните заплати влезе в сила от 1 август.   Според него размерът на допълнителното възнаграждение за постигнати резултати на отделен служител за една година не може да надвишава 80 на сто от начислените му за съответната година основни заплати, а общият размер на разходите за допълнителни възнаграждения не може да надхвърля 30% от предвидените за заплати, възнаграждения и задължителни осигурителни вноски. От МС се надяват оптимизацията в държавната администрация да освободи финансов ресурс, който може да се използва за последващо увеличаване на заплатите на служителите, пише в документа. Така се повишава конкурентоспособността на администрацията спрямо частния сектор и позволява да се привлекат по-високо квалифицирани служители.  По този начин се създава малка, ефективна и мотивирана администрация, посочва в заключение доклада.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *