Заплати в ”Гугъл” – по $1

Заплатите на главния изпълнителен директор на интернет търсачката „Гугъл“ (Google) Ерик Шмит и на основателите й Сергей Брин и Лари Пейдж за 2008 година са общо три долара, сочи финансовият отчет на компанията за миналата година.
Шмит, Брин и Пейдж започнаха да получават по 1 долар по тяхно настояване от 2004 година, когато акциите на „Гугъл“ започнаха да се котират на фондовата борса и високите им доходи идваха от повишението на котировките на „Гугъл“, припомня ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.
През 2008 година тримата обаче са изгубили общо 25,8 милиарда долара от спада на акциите на търсачката или 56 на сто от стойността на дяловете, които държат в дружеството. Въпреки това те са решили да не се отказват от традиционната си символична заплата и да получат по един долар.
Тримата шефове на „Гугъл“ не са получили освен това нито бонуси, нито опции за придобиване на акции, каквито през 2008 година са били дадени на мнозинството от 20 000 хиляди служители на „Гугъл“.
Брин и Пейдж основаха „Гугъл“ през 1998 година и държат по 29 милиона акции в компанията. И в тазгодишна класацията американското списание “Форбс“ на най-богатите хора в света двамата запазват присъствие макар и с по-малки състояния – богатството на всеки от тях се е стопило с над 6,5 млрд. долара до 12 млрд. долара.
Шмит, който бе поканен през 2001 година да стане главен изпълнителен директор на „Гугъл“, също е един от големите акционери. Шмит е получил през 2008 година 508 000 долара за покриване на трудови разходи и 106 000 долара за самолетни билети.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *