Заплати за 15,8 млн. лева са забавени от началото на годината

15,8 млн. лева за заплати са забавени от работодатели началото на годината досега. След намесата на Инспекцията по труда обаче са изплатени 10,4 милиона. Това съобщи Теодора Дичева от Главната инспекция по труда, която представи най-честите сигнали и нарушения в трудовото законодателство в ефира на БТВ.

Тя отбеляза, че закъсненията преди години са били по 6-7 месеца, а сега периодът започва да се скъсява. Според синдикатите обаче тези данни са само малка част от неизплатеното на работници. 15-те милиона са само тези, които са установени. Това е не повече от 15-20% от това, което е като цяло, каза Валери Апостолов от КТ „Подкрепа”.

По думите му тенденцията за неизплащане на заплати е трайна. Според синдикатите има драстични нарушения на Кодекса на труда и те се усилват.

Дичева обаче обясни, че се случва работникът да е договорил заплата, която е платена, но голямата част от парите се плаща на ръка и не може да се предяви. Около 30 на сто е сивият сектор, но това, което солидарно се договарят работодател и работник да измамят държавата, няма нищо общо с това, което документално е договорено и което не е изпълнено от работодателя.

Това са две различни измами, изтъкна пък Теодор Дечев от Асоциацията на индустриалния капитал. „Работниците са поставени на колене, те не могат да поставят условия на работодателя. През 2015 г. са установени над 220 000 нарушения, като най-голям процент от тях са по трудови правоотношения и безопасни условия на труд. Най-често работодателят не спазва работно време, почивки и отпуски, става ясно от данните на Инспекцията по труда.

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *