Заплахата от извънреден доклад на ЕК е съвсем реална

Това заяви на пресконференция в Брюксел говорителката на Жозе Барозу Пия Хансен, като отрече колегата й да е временен говорител или да е изразявал лично мнение, предаде БНТ.
Така Хансен опроверга българския вицепремиер Цветан Цветанов, според когото предупреждението за извънреден доклад по правосъдие и вътрешни работи още тази година не е официална позиция на Европейската комисия.
Пия Аренкилде Хансен, говорител на Европейската комисия: „Всеки говорител, който говори от този подиум, говори като официален говорител на Европейската комисия. Естествено, това се отнася и за Оливие Баи, които редовно води брифингите, когато аз отсъствам. Разбира се, че Баи, както и аз, изразяваме мнението на Комисията. Затова сме тук, на пълно работно време. Мога да ви уверя, че в Европейскатa комисия няма такова нещо като „говорител на непълно работно време“. Напълно е ясно, че Оливие, разбира се, изразяваше позицията на Европейската комисия. Що се отнася до самия въпрос, Оливие заяви, че по принцип, винаги имаме тази възможност, без по никакъв начин да си съставяме предварително мнение какво ще стане в този конкретен случай. Това е възможност и той точно това каза. Но ние винаги имаме възможността да издадем нов доклад“.

Коментарът на Баи дойде след избора на Венета Марковска за конституционен съдия. Висшият магистрат трябваше да обясни работата си пред депутатите от правната комисия, а премиерът Бойко Борисов настоя да разбере какви точно са обвиненията на Европейската комисия.
Пред БНР говорителят на Комисията Марк Грей поясни, че извънреден доклад засега не е планиран, но такава възможност винаги съществува, в зависимост от ситуацията в България: „Европейската комисия показа своята загриженост от това, че има твърдения за търговия с влияние и конфликт на интереси срещу един от кандидатите за Конституционния съд. Ние няма да навлизаме в коментари за качествата на въпросната личност, сега от българските власти зависи да решат как ще продължат напред по този случай“.
В рамките на 24 часа премиерът Бойко Борисов изрази две различни мнения по казуса „Марковска“, коментира БГНЕС. Той заявява днес пред в. „Стандарт“: „Аз искам да получа информация от ЕК в какво официално обвинява г-жа Венета Марковска“.
„Аз отговарям за кандидата на ГЕРБ – за Наско Анастасов, който е безупречен човек. Другият кандидат е на независимите депутати. Доколкото ми е известно и г-жа Марковска усилено обяснява, че това, в което я обвиняват, не е вярно“, допълва още премиерът пред вестника.
И след часове Борисов казва: „Ако сигналът срещу съдия Венета Марковска е донос, това е много грозно, много обиждащо, но ако има капка истина в това, правилното е тя да се оттегли, това е нейно право“.
Премиерът е разговарял днес лично с избраната Марковска за сигнала срещу нея и за отзвука от него в Брюксел. „Аз я помолих да следи внимателно това, което казват колегите от Брюксел. Не бива да се омаскарява един човек, ако не е виновен за нещо, но ако има нещо, от което тя би се срамувала и се окаже, че е така, аз я помолих тя да се оттегли“, обясни премиерът. Той подчерта, че тя е била избрана с най-много гласове в българския парламент.
„Надявам се до петък да имаме отговор от Европейската комисия и ако те считат, че това е опорочен избор и че е проблематичен, аз разчитам на нея през следващата година да не залага проблеми пред съдебната система. Тя ме разбра. Много е разстроена, зле е със здравето“, отбеляза премиерът.
„За първи път имаше абсолютно прозрачна процедура по избора на съдии и ако се върнем в предишни години, никога не е имало такава процедура. Разговарях и с депутати от парламентарната група на ГЕРБ, които ме увериха, че абсолютно всички процедури са спазени“, подчерта Борисов.
Междувременно Българският хелзинкски комитет (БХК) призова новоизбраните членове на Конституционния съд Венета Марковска и Анастас Анастасов да подадат оставки.
В остро писмо до двамата от БХК изтъкват, че за съдии в КС са необходими високи професионални и нравствени качества, включващи първо усет и почит към върховенството на закона.
„Вие не сте се доказали като хора с високи нравствени и професионални качества в този смисъл, дори напротив“, се посочва в писмото, в което следват лични обръщения към всеки от съдиите.
„Вие, госпожо Марковска, сте вече печално известна с неубедителните си и непоследователни твърдения за факти, които трудно могат да бъдат оборени, предвид публикуваните в пресата данни за тях. А това са факти, силно смущаващи, дори от гледна точка на невисоки нравствени и професионални качества“, изтъкват от Хелзинкския комитет.
В писмото се припомня изказването на Марковска, че е избрана за конституционен съдия, няма какво да губи и няма пречка да не положи клетва.
„Самият факт, че в разгара на тежката контроверзия, която причинихте, говорите тъкмо за себе си и своя интерес, също показва, че нямате високите качества, нужни за конституционен съдия“, посочват БХК и заявяват, че именно подобно изказване е пречка тя да положи клетва.
Според организацията, ако човек като Марковска – „белязан от толкова много симптоми на беззаконие“, стане конституционен съдия, то нито КС, нито Конституцията ще се ползват с уважението, което им се дължи.
За Анастас Анастасов пък БХК директно пише: „Вие сте известен като юрист, формиран в полицейската школа, работил на невисок пост в съдебната система и политически доверен на управляващата партия. Вътрешният министър Цветанов Ви определи публично като съдия, който проявявал „лоялност към държавата“.
В документа се припомня изказване на председателя на Народното събрание, че го притеснява това „че журналистите много питат“ и се заявява, че подобна критика към журналистите е немислима, защото въпросите им се задават от името на обществото.
От БХК посочват, че вътрешният министър е демонстрирал близки отношения с Анастасов, наричайки го публично „Наско“ и изтъкват, че като съдия той дължи лоялност не на държавата, а на закона.
„Вие не разбирате тези неща и това е пречка да станете конституционен съдия. Ако Вие станете член на Конституционния съд, гражданите ще намерят сериозна причина да изгубят уважението си към тази институция“, посочват от БХК.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *