Заповедта за започване на приватизацията на „Булгартабак“ излиза в „Държавен вестник“

За продажба ще бъде предоставен целия държавен дял на компанията. Прогнозата е сделката да бъде финализирана през септември тази година.
Това е началото на третия официален опит за раздържавяването на холдинга и сега то има всички шансове да се случи заради постигнатия политически консенсус, смятат в Агенцията за приватизация.
За разлика от преди, този път купувачът ще бъде задължен, заедно с работещите, да придобие и отдавна неработещите фабрики на „Булгартабак“, а минималната определена цена няма да е предварително известна на кандидатите, за да се избегне практиката офертите да гравитират около нея, коментираха от синдикатите. Агенцията обаче няма да класира оферти, които са под въпросната цена.
Няколко са спряганите имена за потенциални купувачи – сред тях най-големите японски и корейски производители. Въпреки че не пожела да назове конкретни имена, изпълителният директор на Агенцията за приватизация Емил Караниколов обяви:
„Имаме трима стратегически със серизони интереси и трима или четирима финансови, също със сериозни интереси. Много от стратегичексите инвеститори в годините са малко изплашени от приватзацията. Даже на едно място се шегуваха -„Вие наново ли сте го национализирали, не го ли приватизирахте преди 10 години?“
В приватизационния договор се обещава защита на социалните интереси и интересите на производителите на тютюн.
След обнародването на заповедта, следва 110-дневен срок за оценка на кандидатурите и приключване на сделката.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *