Започва ”зелен нов курс”

Инвестиции на стойност от 750 милиарда долара могат да са необходими, за да започне „Зелен нов курс“ за съживяване на световната икономика и защита на околната среда, вероятно чрез въвеждане на данък върху петрола.
Това заяви в края на миналата седмица Ахим Щайнер, изпълнителен директор на Програмата на ООН за опазване на околната среда (ЮНЕП) и заместник-генерален секретар на ООН, цитиран от Ройтерс, на която се позова БТА.
Щайнер посочи, че разходите могат да се насочат към пет сектора за защита на околната среда, включително по-добра енергийна ефективност за сгради, увеличаването на капацитета на слънчевата или вятърната енергия за откриване на работни места, ограничаване на бедността и борбата с климатичните промени.
„Тази възможност не трябва да се пропилява“, заяви Щайнер пред Ройтерс, коментирайки изследване на ЮНЕП за начините да се стимулира затруднената икономика, което ще бъде представено на световните лидери на срещата на високо равнище на Г-20 в Лондон на 2 април.
Според доклада на ЮНЕП чрез инвестиции на стойност един процент от световния брутен вътрешен продукт (БВП) или около 750 млрд. д. може да се финансира „Глобален зелен нов курс“, вдъхновен от „Новия курс“ на американския президент Франклин Делано Рузвелт, който помогна за преодоляването на икономическата депресия през 30-те години.
Инвестициите трябва да се разделят между сгради с по-голяма енергийна ефективност, възобновяеми енергийни източници, по-добър транспорт, подобрения в селскостопанския сектор и мерки за спасяване на природата – като прясната вода, горите или кораловите рифове, посочва се още в доклада.
Пазарите за търговия с емисии на въглероден диоксид, които също могат да бъдат източник на средства за борба с климатичните промени, едва ли ще могат да отпуснат достатъчно пари за новата кауза през следващите няколко години, отбеляза Щайнер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *