Започва прием по схема за производители на плодове, зеленчуци и гъби

От 3 до 21 септември кандидатите могат да подават заявления за държавна помощ de minimis в областните дирекции на фонда.
 
Финансовата помощ ще покрие част от разходите за производството на ябълки, праскови, кайсии, череши, сливи, вишни и круши, както и на домати и краставици /полско и оранжерийно производство/, пипер, моркови, дини, пъпеши, зрял лук, главесто зеле и гъби печурки. За производителите на плодове и зеленчуци средствата са предназначени за купуването на семена, разсад, минерални торове, продукти за растителна защита и поливна вода. Гъбопроизводителите ще купят мицел, компост, торф и слама.
Минималната площ за всеки вид култура, за която един земеделски производител може да сключи договор с фонда „Земеделие“, е един декар. Няма праг на площта за оранжерийните домати и краставици и гъбите. Окончателната сума за подпомагане на декар за плодове и зеленчуци ще бъде определена с решение на Управителния съвет на фонда след завършването на срока за подаване на заявленията. Помощта за производителите на гъби печурки е до 3 лева на кв. метър стелажна площ – еднократно за годината.
От 8 до 17 октомври одобрените кандидати ще сключат договори в съответните областни дирекции на фонда „Зeмеделие“.  Срокът за изплащане на средствата е 22 октомври. Подробности за условията и изискванията за подпомагане земеделските производители могат да се получат в областните дирекции на фонда или на съответните телефони, обявени на интернет-страницата му.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *