Започва продажбата на държавните дялове в И Ви Ен

В компаниите, обслужващи югоизточната част от страната, държавата има 33 процента. Акциите ще се продават чрез Българската фондова борса, а определената минимална цена е 78 милиона лева за двата пакета, каза за „Хоризонт“ председателят на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов:
Когато продава миноритарни пакети, единственото което държавата иска е да получи е най-добра цена. Реално продажбата ще приключи другата година, но ние разчитаме, че още в началото на борсовата процедура ще имаме продажба на основен пакет.
Работим и по продажбата на „Товарни превози“ към БДЖ. Имаме оценител. Той е в дружеството извършва оценка, правен анализ, ще подготви и информационен меморандум. Ние ще се запознаем с тези разработки и ще започнем разговори с принципала. Ние и в момента водим разговори, но след като имаме информация ще е по-лесно. На този етап сме се спрели на продажба чрез конкурс. Вероятно ще бъдат допуснати стратегически и финансови инвеститори, каза още Караниколов.
Караниколов обясни, че от заложеното за тази година не е реализиран „Техноекспорт строй“. До края на годината ще обявим процедурата. Не успяхме да се справим и с миноритарните пакети на Е.ОН и на ЧЕЗ, обясни той.
Директорът на електроенергийния системен оператор Иван Йотов пък обясни, че язовирите в България, за които отговаря НЕК са с намален обем и има акумулирана енергия с 31 % по-малко. Това означава, че никъде в страната не би могло да се използва електроенергия от ВЕЦ над това, което позволяват запасите от вода. Енергийната ни система може спокойно да издържи на натоварването по празниците, каза още Иван Йотов.
По повод заканите на миньорите от „Мини Марица Изток“ да спрат подаването на въглища към четирите централи, които произвеждат 1/3 от тока в страната, Йотов коментира, че енергийната ни система не може да се справи без тези тецове. Централите имат запаси от въглища за около три седмици.
Изпълнителен директор на Българската фондова борса Иван Такев каза, че на този вид приватизация се възлагат надежди да съживи търговията на акции, тъй като подобно раздържавяване не е извършвано от 2005 година.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *