Започва продажбата на миноритарни дялове от ЧЕЗ

С нея се очаква да завърши раздържавяването на електроразпределителните дружества в България.
Пресметнато на база минималните продажни цени, след раздържавяването на двата миноритарни дяла от ЧЕЗ, държавата трябва да получи над 100 млн. лева. Предлагат се 63 624 акции на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД с минимална цена 1415 лева и 1650 акции на „ЧЕЗ Електро България“ АД с минимална цена 8 660 лева. Изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Емил Караниколов поясни: Ефектът, който искаме да постигнем, е не само цена, но и раздвижване на Българска фондова борса. Началната цена, с която започваме, е 105 млн. лева. Надяваме се да постигнем висока цена поне от над 20% от това, което сме заложили като начална борсова.
Акциите на двете дружества ще се продават чрез т.нар. смесен закрит аукцион на сегмент за приватизация на фондовата борса. Чрез него се гарантират интересите както на купувача, така и на продавача, поясни изпълнителният директор на борсата Иван Такев:
Всеки борсов член вижда само въведените от него поръчки, но не и тези, които са въведени от останалите борсови членове. Това гарантира постигането на оптимална цена на аукциона, тъй като никой от посредниците не се влияе от това какви са останалите поръчители.
Средствата от продажбата се предвижда да отидат в държавния бюджет.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *