Започва работата по газовата връзка с Турция

Завърши работата на работните групи от българска и турска страна по повод предстоящото изграждане на интерконекторната връзка България – Турция.

От българска страна участват експерти от Министерство на икономиката и газовите дружества „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“. Работата по изграждане на връзката бе ускорена след срещата на министър Драгомир Стойнев и министър Танер Йълдъз, която се състоя на 24 януари 2014 г. в София, напомнят от министерството.

Експертите от работните групи на двете страни са изготвили меморандум за стартиране на дейностите по уточняване на техническите и икономически параметри на бъдещата връзка, която се предвижда да бъде двустранна.
Постигнато е съгласие всяка една от страните (българска и турска) да изгради газовата връзка на своята територия.

Ключова стъпка в тази посока е стартирането на предпроектно проучване, в рамките на което ще бъдат уточнени всички техническите аспекти на проекта, неговите финансови параметри, възможността за привлечено европейско финансиране. Предпроектното проучване ще отчита и търговски, и пазарен интерес към интерконектора.

На база на това проучване и оценката на възможностите, ще бъде изготвен подробен график и срокове за изграждането на ITB.

С реализирането на проекта се изпълняват изискванията на Регламента на ЕС за сигурността на газовите доставки № 994/2010 и едновременно с това се постига до голяма степен диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ към/ през България и региона. Именно по тази причина, Европейската комисия оцени междусистемната връзка Турция-България (ITB) като един от проектите от „общ интерес“.

Подчертава се, че изпълнението на проекта е и в пряка връзка с постигането на необходимите условия за създаване на конкурентен и интегриран газов пазар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *