Започва решаваща седмица за спасителите на еврозоната

 
Средствата във Фонда възлизат на 700 млрд. eвро. От тях 500 млрд. eвро представляват оперативен обем за спасителни операции, а останалите 200 млрд. eвро са резерв за непредвидени случаи. С влизането си в сила ЕСМ заменя Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС).
Ден по-късно (9 октомври 2012 г.) канцлерът на Германия Ангела Меркел ще пристигне в Атина, Гърция, за да обсъди с премиера Андонис Самарас как би могла да се преодолее гръцката дългова криза. Посещението ѝ ще се проведе при строги мерки за сигурност. За тази цел в столицата са ангажирани около 7 хил. полицаи от цялата страна.
В Люксембург пък днес ще заседават европейските министри на финансите. Сред основните теми ще бъдат Гърция и Португалия, които се нуждаят от още една година за консолидиране на държавните си бюджети. Говори се, че преговорите с европейските кредитори са постигнали напредък, но не и конкретно споразумение за нови икономии.
Междувременно се очаква резултатът от работата на експертите от Европейската комисия (ЕК), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ), или така наречената „тройка“, в Гърция. Те са натоварени със задачата да информират финансовите министри за напредъка на реформите в страната. От тази оценка зависи отпускането на спешния нов спасителен транш за Гърция.
Това, което стана ясно вследствие работата на инспекторите, е, че е възможно преговорите да бъдат финализирани до 15 октомври тази година. Надеждите на южната ни съседка са, че в рамките на срещата на високо равнище в Брюксел на 18 и 19 октомври ще бъде съобщено най-малкото „нещо положително“. До края на ноември страната има нужда от спешното отпускане на средствата от спасителния транш, които възлизат на 31,5 милиарда евро. Според Самарас парите в държавната хазна ще стигнат дотогава.
По всички очаквания разговорите с „тройката“ ще продължат този четвъртък (11 октомври 2012 г.), информира пресагенцията на гръцкото Министерство на финансите. От ведомството отчитат напредък в преговорите. „Това обаче все още не означава, че новият план за бюджетни икономии е „подписан и подпечатан“, е казал в неделя представител на министерството.
Скорошните преговори бяха оценени като „много добри и продуктивни“ от председателя на МВФ Кристин Лагард, съобщиха от бюрото на международната институция в Рияд, Саудитска Арабия.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *