Започва се поредната реформа в болничното финансиране

Новият екип на здравното министерство подготвя нова методика на финансиране на болничната помощ, съобщиха от министерството.
Министерството установи няколко тежки проблема в системата на здравеопазването, един от които е в болничната помощ, уточняват от ведомството, цитирани от БТА. Към 30 юни просрочените задължения на лечебните заведения за болнична помощ са се увеличили с 64% спрямо 31 декември 2008 г. Общият размер на задълженията е нараснал с 10% – от 253 840 000 лева на 281 700 000 лева. От 33 576 000 в края на миналата година просрочените задължения на държавни и общински болници са нараснали на 51 788 000 лева към 30 юни.
Ще бъдат предприети бързи административни и нормативни промени за засилване на контрола и създаване на възможности за мотивация за работа в системата, включително на мениджърските екипи на лечебните заведения в публичния сектор, посочват от министерството.
С оглед на установените проблеми в болничната помощ вече е сменен съвета на директорите на УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив. С решение от 4 август на общото събрание на болницата министърът на здравеопазването е освободил досегашния съвет на директорите – Илия Баташки, Федя Николов, Георги Сафев и Асен Атанасов. Назначен е нов съвет на директорите в състав Божидар Хаджиев, Костадин Атанасов и Веселин Иванов, съобщиха от МЗ.
Приоритетите в началото на работата на екипа ще бъдат детското здравеопазване, укрепването на системата за спешна медицинска помощ, изграждането на национална здравна политика, насочена към запазване на медицинските специалисти в страната, налагане на финансова дисциплина в сектора „Здравеопазване“ и разработване на нова методика за финансиране на болничната помощ, както и строг контрол и санкции, посочват от министерството.
Подготвят се нови устройствени актове на структурите в системата и второстепенните разпоредители с бюджетни кредити. Новата структура ще бъде предложена след анализ на наличната информация и съобразно потребностите и очакванията на гражданите, допълват от министерството. Една от основните цели е да се оптимизира администрацията и да се подобри нейният капацитет. Екипът ще работи за създаване на нова среда на синхрон между министерството, НЗОК, съсловните организации на медицинските специалисти и организации на пациентите, се посочва в съобщението.
В екипа на министъра на здравеопазването Божидар Нанев вече са назначени двама зам.-министри – Валерий Митрев и Любомир Гайдов. Валерий Митрев е неврохирург с магистърска степен по икономическо управление и финанси на здравните грижи, както и по здравен мениджмънт. В периода 1999 г. – 2002 г. е работил като директор на дирекция „Болнична медицинска помощ“ в НЗОК, а след това като експерт и консултант в Българския лекарски съюз.
Митрев ще работи по въпросите, свързани с медицинското обслужване, здравното осигуряване в страната и отношенията със съсловните организации на медицинските специалисти.
Любомир Гайдов е юрист с 15-годишен стаж в държавната администрация, като девет години е работил в Министерството на здравеопазването. От 2007 г. досега е заемал длъжността административен съдия в Административен съд – София област.
Гайдов ще отговаря за сектора на общественото здравеопазване и управлението на програми и проекти в областта на здравеопазването. Административните структури в сектора на лекарства ще бъдат ръководени пряко от министъра на здравеопазването.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *