Започва строителството на най-голямата соларна централа в света

Китайска и американска компании са се договорили да построят най-голямата соларна електроцентрала в света. Базираният в Гуандун производител на слънчеви панели CGN SEDC и световният лидер в сектора First Solar Inc. са подписали меморандум за съвместната си разработка, съобщава китайският вестник „Чайна дейли“, цитиран от руския информационен сайт „Интерфакс“.
Според съобщение на сайта на американската компания мощността на соларния парк ще бъде 2000 мегавата и ще бъде разгърнат в пустинята Ордос, която се намира върху плато в южната част на автономния район Вътрешна Монголия в Китай. Предвижда се централата да заработи с пълна мощност в близките 10 години.
Целият проект ще бъде реализиран на три етапа, като първият ще приключи до края на настоящатагодина с изграждането на неголяма и по-скоро демонстрационна електроцентрала с обща мощност от 30 мегавата.
След като бъде окончателно завършен проектът през 2020 година, той ще бъде не само най-голямата соларна електроцентрала в света, но и най-големият съвместен китайско-американски проект в областта на възобновяемата енергия.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *