Започва чистка на мениджърите в БДЖ

Основен мотив за чистката е, че мениджърите в БДЖ са изнервили кредиторите, като са отказали да преговарят с тях. Това налага и промените по високите етажи в компанията, коментира пред „Труд“ министър Кръстев.
През последните седмици активите на компанията бяха запорирани от заемодателите на железниците заради забавени плащания. В последните четири години непогасените задължения на компанията достигнаха 120 млн. лева. Скоро предстои ново плащане и тогава БДЖ ще бъде назад с 200 млн. лева.
Припомняме, преди време бившият финансов министър Симеон Дянков реши да спре субсидията на холдинга заради задълженията му към Световната банка. След приемането на план за оздравяване на компанията плащанията от държавата бяха възстановени. Кръстев не уточни точно кои шефове ще трябва да си отидат от управлението.
Министърът каза, че занапред ще се работи много активно с кредиторите на холдинга. Кръстев за пореден път обеща, че приватизацията на „Товарни превози“ няма да се случи на всяка цена. „Сделка ще има само при добра оферта, ако няма такава, ще работим по други възможности”, каза министърът.
Продажбата на предприятието предизвика протести в страната, като демонстрантите успяха да затруднят движението на  редица влакове. Според министъра закриването на българските железници няма да реши проблемите в сектора.
„Няма да съм аз човекът, оставил на улицата 13 000 железничари”, заяви той. Кръстев е провел срещи със синдикатите и представители на Световната банка за отпускането на евентуален нов кредит за компанията.
Министърът не изключи възможността да бъдат отпуснати допълнителни средства от републиканския бюджет за железниците. По повод очакваните от дълго време спални вагони от Турция той коментира, че те са изправни и документите им скоро ще пристигнат.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *