Започна жътвата на лавандула

Японски и италиански туристи наблюдаваха в района на Карлово ритуала жънене на лавандула, с който се открива сезонът за прибирането на билката.Започна жътвата на лавандула.

Свързано изображение

Те бяха посрещнати по стар български обичай с хляб и сол и имаха възможност сами да си откъснат ароматната билка и да си направят снимки за спомен с участниците в ритуала – фолклорни състави от карловските села, както и да опитат продукти от лавандула.
Лавандулата е една от културите, които се отглеждат за добив на масло. Лавандуловото масло има много широко приложение в различни сфери от живота, каза за БТА Николай Колев, земеделски производител, който отглежда лавандула, рози и орехи. По думите му през последните години България е на първо място при производството на лавандула, като остава след себе си водещата до преди няколко години Франция, информира economynews.bg.

Най-много лавандулови насаждения има в районите на Добрич, Ямбол и Стара Загора, отглежда се и в Карловско, допълва Колев. Тази година той очаква добра реколта, но какво количество масло ще получи ще стане ясно след изваряването на целия добив.

Лавандулата се използва в парфюмерията, козметиката, медицината, във фармацията, а напоследък, като семена, и в тестени изделия, каза Емилия Анастасова от туристическия комплекс, където се извършиха демонстрации по изваряване на лавандула. Тя допълни, че лавандулата е много силен дезинфектант, заради което се използва за производство на мехлеми за кожни заболявания. В Карловско един килограм лавандулово масло се получава от 70-80 кг лавандулов цвят, каза Анастасова и уточни, че има райони, където се отглеждат сортове с много по-висок рандиман и килограм масло се получава от 40 кг цвят.

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *