Започна изпълнение на Норвежкия финансов механизъм до 2021 г.

Започна изпълнението на Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм за периода 2014 – 2021 в България.

Български и чуждестранни институции и организации от Норвегия, Исландия и Лихтенщайн поставиха началото на изпълнението, съобщиха от Министерския съвет.

Събитието бе открито от вицепремиера по европейските фондове от служебното правителство Малина Крумова и Каре Елтерваг /на снимката/- съветник по Финансовия механизъм/ ФМ/ на Европейското икономическо пространство /ЕИП/  и Норвежкия финансов механизъм /НФМ/ в посолството на Норвегия в Румъния, България и Молдова.

В рамките на двата механизма България получава достъп до 210,1 млн. евро за финансиране на проекти в редица ключови за страната ни програмни области. Каре Елтерваг благодари за добрата съвместна работа досега, като подчерта, че е впечатлен от административния капацитет на Националното координационно звено. „Не трябва да приемаме тези средства като благотворителност, защото те са изключително важни и за двете страни, както за България, така и за страните-донори“, допълни той.

Финансовият механизъм на ЕИП с ресурс от 115 млн. евро ще финансира проекти за местно развитие и намаляване на бедността, енергийна ефективност и сигурност, опазване на околната среда и развитие на предприемачеството в областта на културата. Чрез Норвежкия финансов механизъм 95,1 млн. евро ще бъдат насочени към развитие на бизнес, иновации и малки и средни предприятия, правосъдие и вътрешни работи. В допълнение с 15,5 млн. евро ще се финансират проекти на гражданското общество и близо с 1 млн. евро ще бъдат подкрепени инициативи за тристранен диалог и достойни условия на труд.

„Ние сме амбициозни по отношение на целите и ангажиментите, които си поставяме, имаме пълна мобилизация на екипите в различните министерства. Двата механизма са много важни за нас, поради своята гъвкавост и възможности, които предлагат“, подчерта Малина Крумова.

Направени са вече първите предварителни стъпки към реализация на идеите от програмата. Например Офисът на финансовия механизъм (ОФМ), секретариат на ФМ на ЕИП и НФМ, обяви покана за разработване и изпълнение на програмата за гражданско общество в България („Фонд за активно гражданство“) по Финансовия механизъм на ЕИП (2014 – 2021 г.). Фондът е част от подписаните на 9-ти декември 2016 г. меморандуми за разбирателство и е в размер на 15,5 милиона евро.

Крайният срок за участие е 20 март 2017 г. 12.00 по обяд централно европейско време. През месец февруари ОФМ ще организира интернет семинар с информация за потенциални кандидати.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *