Засега няма инвеститор за ОЦК-Кърджали

Дълговете на комбината само към основните банкови кредитори са над 300 млн. лева. У кредиторите пък няма обща готовност да опростят част от задълженията, обясни Дянков. Според него без опрощаване на голяма част от тези задължения, няма бъде привлечен инвеститор, пише БТА.
Финасовият министър съобщи, че продължават срещите между кредиторите и потенциалните инвеститори. Министри от кабинета също следят и участват в процеса. Първоначалната задача беше кредиторите да започнат да си говорят помежду си, защото се оказа, че от години това не се е случвало, посочи Дянков. В последния близо месец на четири пъти имаше срещи с всички кредитори, така че да уеднаквят позициите си и да не се влиза в несъстоятелност; все още обаче позициите не са се доближили, има голяма възможност някой от кредиторите да тръгне към несъстоятелност сам, а тогава и другите ще имат интерес да вкарат предприятието в несъстоятелност, обясни Дянков.
Той добави, че всички кредитори са в София, разговорите с някои от тях продължаваъ, но засега не е много положително това, което излиза от дискусиите.
Металурзите от Оловно-цинковия комплекс подготвят тридневна блокада на Кърджали, стана ясно по-рано днес. Те отново се събраха в центъра на града спряха за един час движението по едно от най-оживените кръстовища, информира БНТ.
Работниците настояват за повече яснота в преговорите за бъдещето на комбината и за изплащане на остатъка от заплатите им, който е в размер на почти един милион лева. Очаква се днес министърът на финансите Симеон Дянков и на икономиката Делян Добрев да се срещнат с представители на банките кредитори на предприятието.
Над 200 металурзи подновиха протестите вчера след прекъсване от около месец. В началото на април премиерът Бойко Борисов ги помоли да се даде срок за нормално протичане на преговорите с инвеститорите.
Полският инвеститор единствено иска да ползва под наем дружеството, без да възстановява кредита и плаща лихвите, което едва ли ще бъде възприето добре от банките кредитори. Има и руски инвеститор, който е уведомил, че се отказва, защото проблемите в предприятието са прекалено тежки, обяви вчера Добрев.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *