Застрахователи изпратиха с облекчение 2017-та

Застрахователи по света вероятно дълго ще помнят отишлата си за тяхна радост 2017 година, която се очертава като период на форсмажорни обстоятелства, от които дори и техният бизнес се оказа на моменти неподготвен. Например само бедствията, причинени от екстремно време и климатични промени, са нанесли през миналата година на САЩ щети за рекордните 306 млрд. долара, изчисли Националната служба по океанография и изследване на атмосферата (NOAA). Най-големият презастраховател в света Munich Re обяви преди дни, че в световен мащаб щетите от природни бедствия наближават 330 милиарда долара и значителна част от тях се падат на Северна Америка. Горските пожари в западната част на страната, както и бързата поредица от урагани  с нежни имена като „Харви“, „Мария“ и „Ирма“, са виновни миналата година да е с рекордни загуби. Досега този антирекорд се падаше на 2005 г., когато ураганите „Катрина“, „Уилма“ и „Рита“ връхлетяха американските брегове на Мексиканския залив. Тогава общите щети за САЩ бяха за 215 млрд. долара.

В отчета на NOAA се казва още, че 2017 г. е била третата най-топла, откакто се води статистика от 1895 г. Средната годишна температура е била 12.6 градуса по Целзий, което подрежда годината след 2012 г. и 2016 г. Преди няколко седмици американската аерокосмическа агенция NASA показа видео за това какво се е случвало с атмосферата на тази половина от планетата между 31 юли и 1 ноември. Това е визуализация, основана на сателитни данни и математически модели, с които суперкомпютър позволява по-добре да се разбере динамиката на въздушните и морските потоци. Клипът демонстрира не само периода на най-разрушителните урагани, но също така и огромните димни облаци от горските пожари в западната част на САЩ и Канада, пресичащите почти целия Атлантик вълни от пустинен прах от Сахара, както и промените в солеността на океанската вода.

Едно от впечатляващите наблюдения е колко далеч могат да достигат отделни частици – например как дим от горските пожари в Калифорния преминава целия Атлантически океан и се разпростира над Европа. Ясно се виждат продължителните горски пожари в Португалия, превърнали се в най-смъртоносното подобно бедствие в историята на страната. Едно от любопитните изключения, наблюдавани през тези месеци, е ураганът „Офелия“. Той се заражда край западните брегове на Африка, но вместо да потегли на запад, поема на североизток, повличайки със себе си прах от Сахара и дим от Иберийския полуостров, и ги стоварва върху Ирландия и Британските острови.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *