Затварят с КПП-та морските курорти.

КПП-та, подобни на граничните, ще бъдат разкрити това лято в курортите по Северното Черноморие. На пунктовете ще дежурят служители на дирекция „Фискален контрол“ в НАП и гранични полицаи, които ще правят проверки на автомобили, превозващи предимно алкохол и цигари.

„Целта ни е да сложим ред в търговията с тях и да спрем продажбите на акцизни стоки без бандерол“, обясни нововъведението пред представители на туристическия бранш Бойка Генова, шеф на сектор „Фискален контрол“. Според нея от шофьорите ще се изисква да представят документи за самоличност, фактури и разписки за превозваната стока. При отчетено нарушение ще се налагат глоби от 1000 до 3000 лв., а при рецидив – от 3000 до 5000 лв.

„Няма да спираме коли с мляко и сирене, а самата проверка ще трае не повече от 5 минути“, разсея Генова опасенията на бизнеса за задръствания и закъснели доставки на продукти. „НАП не е враг, не сме на другия бряг, целта ни е само да извадим на светло сивия сектор, от който и Вие страдате. Затова очакваме сигнали и от Вас“, обяви на първата по рода си среща директорът на НАП-Варна, Милена Колева.

Тя и екипът й предупредиха, че от 1 юли във всички селища и комплекси по крайбрежието ще започнат масирани проверки. 500 инспектори ще бъдат ангажирани в денонощния и непрекъснат контрол на търговски обекти, хотели, кръчми, атракциони и туроператори. Част от тях ще са командировани и непознати, затова ще влизат в ролята на тайни клиенти. В курортите ще патрулират и данъчни с баджове.

„Който няма фискален апарат или не отчита коректно оборота, ще бъде наказан със запор на касата, а ако не си плати санкцията – и с 1-месечно запечатване на обекта, като рискува не само фирмена ревизия, а и лична – за съответствие между доходите и имуществото“, предупреди Ваня Димитрова, шеф на дирекция „Контрол“.

За да стиковат акциите си с другите контролни институции от НАП са направили координационен щаб с представители на МВР във Варна и Добрич, КЗП и БАБХ. Съвместните им проверки обаче са изтощителни за хотелиерите насред сезона, оплакаха се масово участниците в срещата. „За 1 ден се изсипват хора от 5 институции. Всеки иска различни документи и бърза, а нямаме свободен служител. Кого да обслужваме първо – контрольорите или туристите?“, обобщи Атанас Карагеоргиев, хотелиер от Св. Св. Константин и Елена. От НАП обещаха да прецизират съвместните акции, така че да не пречат на текущата работа в хотелите.

Вземат на мушка и автобусите с туристи на Дуранкулак

Засилен контрол ще има това лято и над туроператорите, съобщи Бойка Генова. На ГКПП Дуранкулак ще се проверява всеки пристигащ у нас автобус с туристи, които идват предимно от Румъния, Украйна и Молдова. Данъчните ще сканират листата с пътниците и след месец ще засичат дали туроператорите са подали коректен отчет. Сверките на Север ще стават само по първични документи, докато на Юг за всеки трансфер туроператорите вече попълват специални бланки, което хаби време и нерви, коментира проф. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара. Според него различната методика се дължи на факта, че сивият сектор в туризма на Север е много по-малък, отколкото на Юг.

 

в.Труд

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *