Затягане на кредитните стандарти

Повечето от търговските банки от еврозоната очакват слабо затягане на кредитните си стандарти през текущото тримесечие спрямо началото на годината, показват  резултати от последно тримесечно проучване на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Кредитното проучване на ЕЦБ, което се  провежда сред кредитните институции в целия валутен блок, показва, че търсенето на финансиране от страна на фирмите в региона се очаква да нарасне през второто тримесечие на фона на паричната политика, за която търговските банки твърдят,  че подкрепя кредитирането.

ЕЦБ представя резултатите от своето изследване като нетен  процент, който означава разликата между банките, отчитащи затягане на  кредитните си стандарти спрямо тези, които отчитат тяхно облекчаване.

Въпреки че по-голямата част от изследваните банки обявиха, че стандартите им за отпускане на фирмени заеми не са се променили през първото тримесечие, повечето от тях отчитат облекчаване, отколкото затягане на тези стандарти. За второто тримесечие обаче, по-голям брой от анкетираните банки  очакват по-скоро затягане, отколкото разхлабване на условията за кредитиране,  но все още мнозинството от банките не виждат промени в техните стандарти при отпускането на заеми.

Банките от еврозоната виждат запазване през второто тримесечие на нетните стандарти за заемите, отпускани на домакинствата и слабо затягане на кредитните стандарти за бизнес заемите, информира economynews.bg.

„Докато отрицателната депозитна лихва на ЕЦБ, която е в сила от близо три години насам, оказва отрицателно  въздействие върху нетния лихвен доход на банките, като в същото време това има  положително въздействие върху обема на отпусканите от тях кредити“, се посочва още в проучването.

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *