Затягат контрола на интернет търговците

Националната агенция за приходи /НАП/ ще затегне контрола над търговците в интернет, е записано в мотивите в Министрствота на финансите.

През 2019 г. е планирано да бъдат направени проверки на 800 онлайн търговци, а през следващите две години броят на проверените ще нарасне съответно до 850 и 900 броя. Това е записано в мотивите на Министерството на финансите към проектобюджета за 2019 г., който е пуснат за обществено обсъждане. По 500 проверки на година ще се правия и на хазартни обекти. Целта на засиления контрол е повишаване на приходите в хазната, като се очаква данъчните и осигурителни приходи през 2019 г. да нараснат с близо 2,5 млрд. лв. , информира в.Труд .

Благодарение на повишените приходи в хазната ще се увеличат разходите за децата. През 2019 г. с 25,1 млн. лв. от бюджета да бъдат финансирани заниманията по интереси на около 700 хил. ученици, които до 2018 г. бяха допустими за финансиране със средства от ЕС. Чрез заниманията по интереси се подкрепя развитието на ключови компетентности на учениците в областта на математиката, информатиката, природните науки и технологиите и се подпомага професионалното им ориентиране. Ще бъдат увеличени и средствата за подпомагане на храненето на децата от подготвителните групи и учениците от 1-4 клас с 8 млн. лв. Стартовата заплата на учителите пък ще бъде повишена от 760 на 920 лв.

С бюджета за 2019 г. максималният месечен размер на гарантираните вземания на работници от фалирали фирми нараства от 1300 на 1400 лв. Законът гарантира изплащането на до 6 неизплатени заплати при фалит на фирма, което прави общо максимална сума от 8400 лв.

Сред предизвикателствата, по отношение на които трябва да се вземат мерки, е тенденцията към увеличаване на работното време и интензивността на труда, пише в мотивите към бюджета.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *