Защитниците на АЕЦ Белене излизат на протест

Исканията на протестиращите са правителството да преразгледа отказа за строеж на ядрената централа и да бъде иницииран референдум за бъдещето на проекта.
На 19 май инициативният комитет за защита на АЕЦ „Белене“ ще протестира срещу спирането на енергийния проект в столицата. Организаторите обявиха, че в най-скоро време ще стартира подписка за иницииране на референдум по отношение на централата. „Абсолютна лъжа е твърдението на управляващите, че строителната площадка в Белене е гьол“, заяви председателят на комитета Красимир Тодоров. Той покани кабинета да направи свое заседание там, за да види състоянието на инфраструктурата. Станислав Георгиев от Българския атомен форум предложи държавата да преотстъпи строежа на централата на частен инвеститор.
През 2020 година българите ще плащат 1 млрд. повече за ток, ако не се реализира ядреният проект, коментира пък бившият шеф на Агенцията за енергийна ефективност Таско Ерменков.
Инициаторите на протеста се обединиха около тезата, че модернизацията на АЕЦ „Козлодуй“ няма да реши проблемите на страната ни в енергийния сектор, тъй като тя е технически остаряла.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *