Защо Биткойн направи изключителни печалби

Той премина над $30,000 в ранните часове на 2-ри януари, като надмина $31,000 и $32,000 този следобед, дръзвайки да достигне $33,000 до ранната вечер. Малко след това той премина $34,000, за да достигне текущия си рекорд от приблизително $34,608.

Bitcoin, който може да се окаже безполезен - Money.bg

Много анализатори приписаха бума на три неща:

1 – инвеститорите на дребно
2 – институционалните инвеститори
3 – позицията на единствен кит, който тласна армия от алготрейдъри към активност

 

“Започваме да виждаме известен интерес на дребно към Биткойн сега, най-накрая”, каза Ерик Уол, CIO от криптофонда Arcane Assets. Обемът на търсене на Биткойн е изключителен, според данните на Google Trends – “Това е първият път от последния пик от 20 хиляди долара, в който виждаме подобно нещо.”

 

Уол, както и други експерти, казаха, че инвеститорите на дребно са частично отговорни за стимулирането на вълната през уикенда, информира cryptodnes.bg.

Светът след манията Bitcoin - Новини | Mobile Bulgaria

Нимрод Лехави, главен изпълнителен директор и основател на компанията за крипто разплащания Simplex, също наблюдава “нарастващото търсене сред инвеститорите на дребно”.

 

Но инвеститорите на дребно обясняват само част от нарастването на Биткойн този уикенд, каза той. Клиентите на дребно на Лехави харчеха 90% от парите си за Биткойн. Този уикенд тази стойност е на 50%; инвеститорите все повече се интересуват от Tether, фиксираната за щатски долари стабилна валута и ETH.

 

Търговците вече “търсят ‘следващия BTC’”, каза Лехави.

 

Институционалните инвеститори са резервоарите, които повишават цената на Биткойн нагоре през последното тримесечие на 2020 г.

 

И едва ли са си отишли. Хедж фондът на бившия директор за комуникации на Белия дом Антъни Скарамучи ще отвори в понеделник огромен Биткойн фонд, а изпълнителният директор на MicroStrategy Майкъл Сейлър не планира да купува по-малко BTC.

 

Търсенето от институционални инвеститори помогна да се повиши цената на Биткойн този уикенд.

Какво е Биткойн? - Как биткойн работи

Джошуа Хо, основател и партньор на сингапурската търговска фирма QCP Capital, обяснява повишаването на този уикенд с “непрекъснат институционален интерес от всички страни”.

 

Неговата логика е, че институционалните инвеститори са толкова нетърпеливи да купуват Биткойн, че повишават цената.

 

Уол заяви, че повишаването на цените може да е резултат от изтеглянето на средства от институционални инвеститори в хранилища за дългосрочно съхранение, което намалява броя BTC, достъпни за търговците на дребно.

 

Неотдавнашен доклад на Glassnode заключава, че само 22% от общото BTC остава за търговци, тъй като институционалните инвеститори вече са грабнали по-голямата част от наличните монети, повишавайки търсенето и допълнително подхранвайки бичия пазар.

Джош Рейджър: „Това може да е последният път, в който ще можете да си позволите цял Биткойн”
 Скоковете на обема в края на годината се свеждат до големи парични хазни и мениджъри на активи, които ребалансират своите книги за 2021 г.

 

След като някои решат да разпределят дори 1% в крипто, ще има голям дисбаланс между купувачите и продавачите в близко бъдеще”, каза той.

 

Но има и нещо друго.

 

През уикенда инвеститорите на дребно и алготрейдърите се активизират. Когато дойде понеделник, институционалните инвеститори оправят пазара. “Въпрос  е само на кога отново влизат големите продавачи”, каза Хо.

Още причини за скока на Bitcoin | Varchev Finance
 Хо каза, че внезапното изтегляне на 1,15 млрд. долара от портфейла на Coinbase Pro по-рано днес може да е предизвикало ботове за търговия да купуват BTC. Търговските ботове бързо пускат сделки, когато някой премести голямо количество BTC, за да се възползва от това, което те възприемат като пазар в подем.

 

Естеството на покупката е неизвестно. “Големият отлив вероятно показва голяма покупка, която все още не е обявена”, каза Хо, докато Уол заяви, че това може да е разместване на средства между вътрешните портфейли на някоя борса.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *