Защо България не попадна в общия източноевропейски борсов индекс?

България не излъчва позитивни сигнали за портфейлни инвестиции. През последните години страната намали значението на борсата поради факта, че не може да привлече нови емитенти, а и съществуващи такива се отдръпват.Защо България не попадна в общия източноевропейски борсов индекс?

Резултат с изображение за българска фондова борса

Така Евгений Кънев, управляващ партньор в Инвестиционно консултантска компания „Маконис“, коментира създаването на общ източноевропейски борсов индекс, в който само България няма да участва, в предаването „Светът е бизнес“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Кънев се спря на динамиката на пазара на сливания и придобивания, като отбеляза, че през последните 5-6 години България отсъства от него, информира investor.bg.

„Страната не е атрактивна за чуждите инвеститори от гледна точка придобивания, защото повечето бизнеси у нас са малки, слабо развити, опериращи само на домашен пазар“.

Когато цялата световна икономика се трансформира, обикновено придобиванията се насочват към пазари, които са големи, силни, с висок потенциал, коментира гостът.

Според Кънев България трябва да се насочи към инвестиции с висока добавена стойност, а държавата също може да помогне в това отношение, включително чрез изграждане на подходяща инфраструктура и подобряване на бранда.

„Важно е да има иновации в маркетинга, продажбите, дистрибуцията, брандирането, създаването на нишови продукти“.

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *