Защо България няма версия за атентата?

Най-лесният отговор гласи: защото българската система за национална сигурност беше заварена неподготвена. На втория ден след взрива единственото сигурно беше, че това действително се е случило. При бургаския атентат имаше и нещо друго: заличаването на следите беше перфектно, казва Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. За разлика от терористичните атаки в САЩ на 11 септември 2001 г., в Мадрид на 11 март 2004 г. и в Лондон на 7 юли 2005 г., в българския случай никой не пое вината, не обвини България, не поиска каквото и да било.
С чии пари е платен атентатът?
До момента българското разследване разполага с ДНК профила и пръстовите отпечатъци  на извършителя. То е събрало и много информация за фалшификацията на документите, както и за набавянето на взрива. Следователите са сигурни, че атентатът е бил планиран и организиран извън България. Всички известни замесени са мюсюлмани, които са поне от второ поколение в Европа. Проучвали са България в продължение на много години и са я избрали, защото са преценили, че е „добра зона за реализация“, казва Тихомир Безлов. Засега не е ясно само дали носителят на взрива го е задействал лично или това е извършено дистанционно от съучастник.
Предполага се, че атентатът на летище Сарафово е платен с пари, идващи от няколко страни край Персийския залив, където на власт са авторитарни режими, допълва Безлов. Тоест – Саудитска Арабия, Катар, Кувейт, Йордания. Според Безлов, същите пари са изиграли ключова роля и в Арабската пролет.

Въпроси без отговор: кой и как е извършил терористичния акт?
 
Международният наблюдател Чавдар Найденов смята, че атентатът е дело на някое от разклоненията на арабския тероризъм, поради което 90% от информацията по въпроса трябва да се търси извън България. А българските служби едва ли имат много канали за информация в Близкия изток, нито пък капацитет да обработват такива сведения. От което следва, продължава Найденов, че ако възникне българска версия, тя със сигурност ще е подадена от партньорските служби, които действат в района. Между тях българският премиер Борисов споменава „колегите от САЩ, Израел, Великобритания, Кипър и всички други, които имат информация“.
Ако България огласи нечия версия…
Въпросът е дали България има интерес да даде под наем името си – тоест, да огласи чужда версия. Засега единствено Израел е оповестил своя версия, макар че не предлага конкретни улики срещу Хизбула. Въпреки че не разполага с еднозначни доказателства, Израел подканва ЕС да обяви Хизбула за терористична организация – и то именно по повод атентата в Сарафово, казва Чавдар Найденов. Затова и имаше безпрецедентен брой срещи на българското правителство с израелската страна, твърди Тихомир Безлов.
Ако България, която не е част от решението на локалните конфликти в Израел, Сирия или Ирак, огласи нечия чужда версия, тя ще поеме определени рискове. И то в полза на политики, които водят в свой интерес други страни, предупреждава Чавдар Найденов.

Антоанета Ненкова; Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *