Защо Германия е най-добрата страна в света?

Допитване до 16 248 души от 36 държави в 4 региона (Америка, Азия, Европа, Близък Изток и Африка) показва 60-те най-добри за живот държави в света. Докладът е на U.S. News and World Report, съвместно с Wharton School на Университета на Пенсилвания и BAV Consulting. Подреждането се базира на различни категории, сред които възможности за предприемачество, качество на живот, политическа сила и власт, културно наследство и др.

Първото място заема Германия. Тя е лидер в класацията заради „силната си икономика, влиянието, което има в света и заради фокуса си върху ключови глобални проблеми“, се посочва още в доклада.

Мнозина все още асоциират Германия с Втората световна война, но канцлерът Ангела Меркел значително помогна на 80-милионната нация да излезе от сянката на миналото си и да се превърне отново във водеща световна сила. Германия се нарежда високо в класацията по отношение на световно лидерство и грижа за гражданите, доказателство за което е последователността на Ангела Меркел, касаеща бежанската криза и дълговете на Гърция. Неслучайно списание Time ѝ връчи наградата „Личност на годината“ за 2015 г.

Германия е най-гъсто населената държава в Европейския съюз, притежаваща една от най-силните икономики в света и държава с огромна роля в международната общност. Добро управление, силна средна класа, висок жизнен стандарт – тези показатели превръщат Германия в международен връх, показа проучване на Световния икономически форум.

Германия работи за социална пазарна икономика – отворен пазарен капитализъм, който също носи определени гаранции за социални услуги. Германия е една от водещите вносители и износители по света. Тя успява чрез услуги, които включват индустрии като телекомуникации, здравеопазване и туризъм, които допринасят за огромен дял от икономиката на страната. Промишлеността и селското стопанство са други важни сектори на икономиката.

Германия притежава високо квалифициран приток на работната сила. Страната е една от най-популярните световни миграционни дестинации. Германия притежава високо квалифициран приток на работната сила. Страната е една от най-популярните световни миграционни дестинации. Въпреки това безработицата в Германия и тази година остана на рекордно ниски нива, по данни на федералната агенция по заетостта. Делът на безработни е 6,3%, непроменен спрямо ноември 2015 г., което е най-ниската стойност от обединението на Германия насам. Благоприятните икономически условия доведоха заетостта в Германия до най-високите й нива от над 25 години.

И докато Обединените нации провъзгласиха Норвегия за най-добрата държава в тяхната класация през декември 2015 г., забележителното на това проучване е, че то гледа отвъд количествените оценки на хиляди анкетирани.

 

economic.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *