Защо Гърция отказва европейските предложения

Еврогрупата предлага пакет от 19 милиарда евро за Гърция, ако сегашната спасителна програма, която приключва в края на юни, се удължи до март 2016 година.

Гръцкото правителство обаче отказва да приеме пакета заради различията с финансовите министри от еврозоната, информира гръцкият сайт „News In“.

Разликите са диаметрално противоположни и се свеждат до това, че гръцкото правителство се стреми да осигури „окончателно решение“ на проблема, което означава решение в дългосрочен план, а не за няколко месеца.

Атина също така настоява да получи гаранции, че програмата ще бъде финансово обезпечена, а дългът на страната ще бъде преструктуриран и включен в процеса на устойчиво развитие.

Правителственият говорител Габриел Сакеларидис заяви, че удължаването на програмата само по себе си не дава решение на проблема с финансовата дупка за Гърция, което всъщност обяснява защо Атина не приема предложението на кредиторите за продължаване на програмата до март 2016 г., отбеляза гръцкият електронен вестник.

Предложението за пакет от 19 милиарда евро се появява на фона на допълнителните финансови нужди, пред които Гърция е изправена. Според доклад на Организацията за управление на държавния дълг и на одиторите финансовата дупка на Гърция до март 2016 г. ще възлиза на 15 милиарда евро.

Поради това еврозоната обмисля да пренасочи 10.9 милиарда евро, които стоят в Европейски стабилизационни фондове и са предназначени за гръцки банки, към покриване на бюджетните нужди на Гърция.

Освен тези средства предвиждат се да бъдат предоставени още 9 милиарда евро, така че сумата по предложения пакет ще достигне 19.1 милиарда евро. Гръцкият вестник твърди, че МВФ също е съгласен с изработването на такава европейска програма за Гърция до март 2016 година

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *