Защо доларът се разпада: Изявление на Илон Мъск

Освен дедоларизацията, икономистът коментира движението на долара през годините. Той сподели, че дялът на валутата през 2020 г. е бил 55%, в сравнение със 73% през 2021 г. Той добави, че след като санкциите срещу Русия са започнали, дялът на долара е спаднал от 55% на 47%, а дедоларизацията в момента е 10 пъти по-бърза, отколкото през предходните 2 десетилетия.

В отговор, Мъск заяви: „Ако използвате дадена валута като въоръжение достатъчно пъти, другите страни ще спрат да я използват.“

Смята се, че Мъск коментира спада в търсенето на долари в много страни след като САЩ изпозлва валутата като форма на финансови санкции срещу държави като Русия и Китай, по-специално чрез замразяване на доларовите им резерви или действията, свързани с изключването им от SWIFT системата.

Според мнозина през 2023 г. щатският долар ще се сблъска не само с нарастващото движение срещу него, а и с нарастващият интерес към златото, от страна на групата БРИКС, която включва Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. Някои други държави, сред които Саудитска Арабия, Аржентина, Иран, Индонезия, Турция и Египет, изразяват интерес да се присъединят към алианса.

Златото е поскъпнало с близо 20% от миналата година, а цената му продължава да нараства. Доларът от своя страна губи стойност поради натрупването на дългове и движението срещу него, което БРИКС оглавява.

Групата БРИКС продължава да увеличава притежанието си на злато. Освен това, в момента се говори, че новата валута на алианса, която държавите искат да създадът, за да изместят долара като световна резервна валута, ще бъде подкрепена с благородния метал.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *