Защо енергетиката му се случва на правителството

„Това, че ние сме толкова открити и продължаваме да споделяме всичките си мисли, все още смятам, че е правилният подход. Но в същото време създава и проблеми. Вие знаете заедно с мен какво става, обаче не мислите заедно с мен какво да правим, а само ме питате.“ Така енергийният министър Трайчо Трайков реагира на продължаващите журналистически въпроси за АЕЦ Белене. Министърът изглеждаше уморен, отегчен и объркан.
Аз съм основно отегчена, защото през последните седмици сагата с втората атомна централа заприлича на сапунен сериал. Героинята се е оженила за един, забременява от втори, но обича трети. В тези сериали, ако сте забелязали, положителните персонажи обикновено са лесно манипулируеми, наивни и рядко взимат сами решенията в живота си. За да не наранят някого. Сигурно затова са симпатични. Но когато българското правителство влезе в ролята на латиноамериканска девойка, всякакви симпатии се изпаряват.

И за разлика от филмите няма гаранция, че накрая ще се появи някой доброжелател, който да го спаси от самото него. Защо трябваше Брюксел да се намеси, за да стигне до извода, че преди да тръгне с лопатите към Белене, първо трябва да си направи икономически разчет и да организира източниците на средства на целия период на строеж? И защо трябваше толкова импулсивно да реагира на руското предложение, а после да се дразни, че обществото търси отговори?
Декларираната едва сега координация с Европейската комисия е задължителна за такъв значим и скъп проект като АЕЦ Белене. Разликата е, че ако консултациите се бяха случили още след посещението на Шматко и Кириенко, ситуацията от вторник нямаше да прилича на изземване на функции. Със сигурност не е работа на Брюксел да търси стратегически инвеститор, а европейският енергиен комисар да се ангажира на „оперативно ниво“, както го определи Трайчо Трайков.
Обещаното всекидневно докладване сочи недостиг на доверие и е намек, че Европейската комисия вижда склонност към залитания в сфера, която е стратегическа. А и не е нормално правителството да се държи все едно енергетиката му се случва и нищо не зависи от него.

Филипа Радионова, pari.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *