Защо нефтът в Русия поевтинява, а бензинът ще поскъпва още

На фона на падащите цени на петрола, цените на бензина в Русия продължат да се покачват. Догодина те могат да се увеличат с още 10-20% по няколко причини, посочва finance.rambler.ru. Повишаването на цените на бензина днес изпреварва общата инфлация. Според Росстат, към края на октомври потребителските цени са нараснали с 0.7% от септември насам и със 7% от началото на годината, а цената на бензина се увеличава, съответно, с 0,8% и 8,8 %, Това се случва на фона на продължаващия спад в световните цени на петрола, което в Полша, например, доведе до абсолютно дъно в цената на бензина през последните 3 год. В Русия, обаче, цените на горивата на вътрешния пазар се определят от три основни фактора: цени на фондовата борса, цените на извънборсови сделки и експортния еквивалент. Така цените на петрола падат, а рублата отслабва, а това от своя страна води до увеличаване на вътрешните цени.

От януари до октомври 2014 г. средната цена на суровия петрол тип Брент се понижи с 19,5%, а руската валута падна с 16,5%. В резултат, средната цена на дребно на бензин A-92/93 възлиза на 32,60 рубли, което е увеличение от 9,4% от началото на годината. През същия период цената на бензина в Северозападна Европа е намаляла с 21,3%. Очакванията на анализаторите са цената на бензина до края на годината да балансира на нива, близки до настоящите. Но как ще се променят индексите през 2015 г. е трудно да се предскаже: наред с други неща, те зависят от непредсказуемата динамика на цените на петрола и валутния курс. Според предварителните оценки, вътрешните цени на бензина може да се увеличат със 7% през 2015 г. и 15% – през 2016 г.

В съответствие с предложението за изменения в Данъчния кодекс, направено в Държавната Дума, в периода 2015-2017 г. се очаква намаление на износните мита върху петрола и петролните продукти от 1,7 пъти. Както обясни пред депутатите зам.-министърът на финансите Сергей Шаталов, необходимостта от такава маневра е изравняването на руските ставки с тези на Казахстан и Беларус във връзка с влизането в сила от 1 януари 2015 г. на споразумението за създаване на Евразийския икономически съюз. В резултат на тази маневра руснаците сега трябва да плащат висока цена за бензина, смята председателят на Комитета по енергетика Иван Грачов. Поради провала на традиционните предимства под формата на по-ниски цени на горивата в Русия, инфлацията ще се повиши, но и ще се забави цялостното развитие на националната икономика, смята той. И ако тази година скокът в цената на бензина вероятно ще се задържи около 10%, през 2015 г. тя може да скочи с 20%, прогнозира Грачов.

Очевидно е необходимо да се увеличи производството и да се изградят нови рафинерии, казва изпълнителният директор на Руския съюз за горивата Григорий Сергиенко. Още повече, че според официалните оценки, търсенето на бензин в Русия всяка година се увеличава с 4%. Въпреки това, ние не можем да изключим, че дисбалансът на пазара на дребно е изкуствено генериран от петролните компании, които са заинтересовани от реализирането на печалба, посочва той. При такива обстоятелства, е малко вероятно темпът на постъпване на бензина да се ограничи в обявените от Министерството на финансите 1,8 рубли годишно, обобщи Сергиенко.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *