Защо се проваля европейският валутен съюз

Проблемът на Европа е сравнително прост, но решенията за него определено не са. Всъщност най-добрият начин да се мисли за еврозоната е да се мисли за САЩ.

Съединените щати са единна система с 50 независими потребители на федерално емитирана валута. Не съществува валутен курс между Мисисипи и Калифорния например, но отделните щати са неразривно свързани от федералното правителство. Това, което не е толкова известно е, че между отделните щати съществуват огромни търговски дисбаланси и че тези с дефицити получават значителни фискални трансфери от федералното правителство, като парите се вземат от тези с излишъци, пише Кулен Роше в Pragmatic Capitalism.

Тексас и Калифорния например са неимоверно продуктивни икономики и имат значителни търговски излишъци. Ето защо те получават много по-малкo фискални трансфери от федералния бюджет от щати като Мисисипи или Ню Мексико.

Ситуацията е аналогична на тази в еврозоната, защото много от периферните страни като Испания и Гърция имат търговски дефицити и на практика постоянно изнасят евро, за да плащат за вноса на стоки и услуги. И тъй като Гърция и Испания не могат да емитират евро или да разчитат на девалвацията и инфлацията за ребалансиране, тъй като теоретично ако гръцкият износ е по-евтин в сравнение с германския, той ще бъде и по-търсен, те са принудени да използват дефлация, намалявайки цените и заплатите на вътрешните си пазари. По същество страните от периферията трябва да се подложат на рецесия или депресия, за да възстановят баланса.

Сложният въпрос тук е платежоспособността. Гърция не може да емитира евро по свое усмотрение или да влияе на валутния курс, но се нуждае от евтино евро, за да плаща дълговете си. На практика, без заемите от Европейския съюз и Европейската централна банка, страната ще свърши еврото и няма да може да плаща на кредиторите си – ЕС и ЕЦБ.

Разбира се, щатът Мисисипи също би могъл да остане без долари на теория. Съществената разлика е, че с трансферите от федералния бюджет, дългът на Мисисипи се превръща в задължение на държавата. Така федералното правителство вече дължи над 18 трилиона долара, но винаги може да напечата още.

Ако Мисисипи беше част от валутен съюз като еврозоната, то без съмнение през последните 197 години щатът щеше да премине през безброй кризи на платежоспособността. Вместо това той получава огромни суми федерална помощ.

Разликата между Мисисипи и Гърция е, че след стотици години на историческа враждебност между различните култури и правителства интеграцията е много трудна. Жителите на Калифорния например не обвиняват тези на Мисисипи, че са мързеливи и безотговорни, както правят германците спрямо гърците.

В Германия обаче не искат да направят следващата крачка към обединението на Европа, тъй като създаването на единна европейска държава ще доведе до по-висока данъчна тежест за страните с по-голяма производителност.

Преразпределението често се приема като нещо лошо от бизнеса и икономистите, но истината е, че това е единственият начин да се направи работещ валутен съюз в Европа. А в дългосрочен план всички ще спечелят от засилването на по-слабите европейски икономики.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *