Защо сравняват „Райънер“ (Ryanair) с „Амазон“ (Amazon)

„Райънер“ (Ryanair) трябва да стане като „Амазон“ (Amazon) при пътуванията. Това обяви преди около година изпълнителният директор на най-големия европейски нискобюджетен превозвач от Ирландия – Майкъл О’Лиъри, цитиран от „Файненшъл таймс“. Оттогава агресивно настъпващата на пазара компания явно усилено работи по въпроса.

Идеята е на сайта й пътниците да могат да си направят не само покупка на билет за пътуване с нея, а да се предлагат още резервации за ресторанти, за хотели (по модела на Airbnb), като има и насоки, характерни за тези, които дава Tripadvisor. Сред плановете е и това да се продават самолетни билети на други авиокомпании, по които „Райънер“ не предлага полети, допълва с днешна дата Дейвид О’Брайън, главен търговски директор на компанията.

В кабинета му в централата на компанията в Дъблин на стената му се вижда огромен постер на танк, а близо до бюрото му надпис с мисълта на Маргарет Тачър, че „може да се наложи да водиш една и съща битка няколко пъти, за да я спечелиш“.

Впрочем цялостното поведение на компанията, която от септември стъпи с 21 дестинации от София и на българския пазар, показва точно спазването на този принцип. Преди това тя предлагаше само полети от Пловдив.

Стъпването на превозвача на българския пазар с толкова много дестинации, както се и очакваше, принуди конкуренцията да реагира според възможностите си в опит да задържи клиентите си. Ръководството на „Райънер“, което се отличава с прямота, лишена от всякаква излишна дипломатичност, обаче предупреди още веднага като се появи в София, че ако българското правителство избере концесионер за софийското летище само по критерия „дал най-много пари“, едва ли ще се задържи задълго.

Дейвид О’Брайън неколкократно е давал примери с лоши опити за концесия, при които се търси най-висока цена, а не компания, която така ще развие дадено летище, че ще привлече възможно най-много пътници. Прави го отново, след като излиза от среща с министъра на туризма на Ирландия, на когото е показал природни забележителности в Ирландия, до които туристите нямат лесен достъп заради липсата на полети до тях. А липсата на полети често се дължи на високите такси, които събират летищата от авиокомпаниите. Така превозвачът ще ореже с 3% полетите си в родината си от 2017 г. заради повишаването на летищните такси в страната със 17%.

В същото време, както е известно и на всеки пътник на борда на нискобюджетна авиокомпания, за сметка на евтиния билет превозвачът се стреми да продаде колкото е възможно повече допълнителни услуги – избор на конкретно място срещу заплащане, на допълнителен багаж, на храна и напитки на борда, на парфюми и други предмети.

Тук идва мястото и на идеята за Amazon на пътуванията. По данни на самата компания сайтът й има около 50 млн. уникални посещения месечно, които идват директно, а не през гугъл или онлайн реклами. Това дава възможност да се развие платформа, която надхвърля покупката на едно конкретно пътуване, обяснява търговският директор.

За следващата зима компанията ще разполага с още 40 нови самолета, сред които и „Боинг 737“ от най-новото поколение – с 40% по-тих и с 18% по-нисък разход на гориво на пътник. В кои нейни бази (и дали сред тях е София) ще бъдат разположени предстои да се реши. Все още не е взето решение и дали ще има нови дестинации за туристите от българската столица, информира dnevnik.bg. Ако се гледа статистиката, има логика да се пуснат нови дестинации – над 4400 процента ръст (който дава 10% от цялостния ръст на компанията) в пътуванията от София, но причината за това все пак е ниската база, от която се тръгва. Съответно тези данни не са добра основа за взимането на решение за момента.

Това, което вече е решено, е да се отвори база през следващата зима във Франкфурт на Майн, като има такава вече във Франкфурт Хан. Преди това от пролетта се отваря нова база в Неапол. Преди да е развила идеята си за това да превърне сайта си в цяла платформа за пътувания, компанията започва да предлага цели ваканционни пакети – самолетен билет плюс настаняване в хотели, което директно засяга бизнеса на туроператорите. За момента такива пакети се предлагат само на туристите, тръгващи от Великобритания, Ирландия и Германия, които са и най-големите им пазари. С тях ще е тестът дали има интерес към подобни услуги.

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *