Защо трябва да има централна банка за биткойни

Не е тайна, че повечето съвременни банки оперират на базата на частични резерви.Иначе казано, банките имат в трезорите си малък процент от парите на своите клиенти. И ако прекалено голям брой хора решат да получат обратно депозитите си, банката не би била в състояние да реагира, пише в обширен анализ за пазара на биткойни списание Forbes. Преди да съществува модерната система на централните банки, тази финансова институция или трябваше да заеме средства от другаде, или да обяви несъстоятелност.Централните банки имат безкрайната способност да кредитират, тъй като са подкрепени от държавно регулиране, а не от активи като злато или сребро.

Но светът на биткойните не разполага с централна банка, и този факт всъщност се обръща към някои от неговите поддръжници с либертариански наклонности. Те смятат, че ако дадена банка има проблем, тя трябва да се справи с последиците сама, вместо да прехвърля тежестта към банковата система под формата на девалвирала валута. Но без системата на централните банки, разчитането на частичен резерв може да бъде рисковано.Това се илюстрира от многото фалирали банки в историята и съвсем наскоро с грандиозното падане от върха на един от доскорошните лидери в търговията с биткойни – MtGox. Той обяви фалит, след като собствениците на платформата заявиха, че са били ограбени с дигитални пари на обща стойност над половин милиард долара. Този крах накара много анализатори да размишляват по-детайлно относно бъдещето на криптовалутите и даде огромни последици върху биткойн света.Тя разклати доверието на много хора в общата сигурност на дигиталната валута. В отговор, бяха изискани криптографски доказателства за резервите, които да позволят справяне с евентуално масово изтегляне на биткойни.

Добро решение за проблема, според анализаторите, ще бъде да се приеме съотношение с резерва в размер на 80%.Това ще ограничи максималния риск, като същевременно ще даде на борсите известна гъвкавост, за да се включат в кредитната дейност, ще ускори обращението и ще увеличи ликвидността.Още по-добра възможност е да има централна банка за биткойни, която да се намеси и да позволи на клиентите да компенсират инвестициите си.Макар една централна банка за биткойни да не може да задели огромно количество от криптовалутата като Федералния резерв на САЩ, тя поне може да играе ролята на координатор и гарант. Ползата от такава институция, посочва сп. Forbes, ще бъде смекчаване на ефекта от срива на Mt Gox върху цялата валутна система и поддържане на общественото доверие в процъфтяващата валута.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *