Защо хората не искат да започват бизнес у нас?

Стартиращите предприемачи все още се чувстват несигурни в настоящата икономическа среда в страната. Това показват резултатите от последната анкета на Econ.bg – „Бихте ли започнали собствен бизнес в България?“.

В запитването се включиха близо 3000 потребители. Отговорите им ясно очертават негативната тенденция при нагласите – двата най-популярни започват с „Не,…“.

Като основна пречка пред предприемачеството са посочени корупцията и бюрокрацията, които са налице в страната – това са отбелязали 27,9% от хората. Според 24,4% от включилите се в проучването пък малките фирми в България просто не могат да оцелеят.

19,1% от хората пък биха започнали собствен бизнес, но не разполагат с необходимия начален капитал, с което липсата на финансова подкрепа за стартиращите бизнесмени става третата най-популярна бариера, характерна за икономическата среда у нас.

11,2% от запитаните са посочили отговора „Да, но трябва да се подобрят условията за правене на бизнес у нас“. Значително по-малко проценти са привлекли отговорите, очертаващи оптимистична предприемаческа нагласа – 9% за „Да, това е единственият начин да спечелиш нещо“ и едва 2,6% за „Да, планирам го в рамките на тази година“.

Близо 6 на сто споделят, че не са заинтересовани от стартирането на бизнес начинание.

Резултатите от анкетата следват тенденциите, които показа последното проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) сред нейните членове за юли 2013 г. Оказа се, че фирмите все още не усещат влиянието на мерките за подобряване на икономическата обстановка.

В най-голяма степен това се отнася за условията за кредитиране на бизнеса, като 93% от запитаните тогава са посочили, че мерките за облекчаването им не са донесли подобрение. Като цяло рисковете са обусловени от липсата на предвидимост и несигурната политическа среда, смятат предприемачите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *