Защо Швейцария е най-доброто място за чужденци

Зашеметяващи пейзажи и висококачествено образование са само няколко причини, поради които емигрантите обичат да живеят в Швейцария.

 

Снимка: iStock

Резултатите от проучването на HSBC, в което участваха 20 460 емигранти от 46 държави, показаха, че Швейцария е предпочитано място за живеене и работа за трета поредна година, съобщава CNBC Make It, информира infostock.bg.

Около 93% от респондентите съобщават за подобряване на качеството на живот след преместването си в Швейцария и я признават за една от първите три страни, заедно с Австралия и Нова Зеландия, по отношение на общото благосъстояние.

За Хонор Джаксън, 29-годишна асистентка в Университета в Ньошател, една от основните забележителности на Швейцария са нейните „красиви природни дадености“ с много планински преходи и клисури, които да се изследват.

„Това е просто прекрасно, толкова невероятна страна“, каза Джаксън пред CNBC по телефона.

Джаксън също така отбеляза колко по-чист е въздухът в сравнение със столицата на Обединеното кралство Лондон, откъдето се е преместила през 2018 г. с партньора си Алекс, който е баща на пълен ден за двегодишния им син.

Цената на живот е висока, но тя каза, че има фокус върху продажбата на местно отглеждана продукция и по-малко вносни стоки и на всички се плаща „доста добре“. Тя печели около 70 000 швейцарски франка (76 303 долара) годишно. През 2020 г. швейцарският кантон, или регион, Женева въведе минимална заплата от 23 швейцарски франка на час, която се смята за най-високата в света.

Джаксън каза, че тя и партньорът ѝ плащат около 1100 швейцарски франка на месец, за да наемат тристайния си апартамент в Ньошател. Според Федералната статистическа служба на Швейцария средният наем в Швейцария през 2019 г. е бил 1362 швейцарски франка на месец.

Жителите на Швейцария не плащат данък върху националната застраховка, а други данъци са „относително ниски“, но Джаксън каза, че разходите за здравеопазване са „много скъпи“. В Швейцария жителите по закон трябва да плащат здравна застраховка, за да живеят в страната. Данните на Федералната статистическа служба на Швейцария показват, че през 2019 г. за здравеопазване на човек на месец са изразходвани 801 швейцарски франка.Швейцарская авиакомпания не будет сокращать число рейсов в Россию - РИА Новости, 12.10.202019

Джаксън добави, че качеството на здравните грижи в Швейцария е „невероятно“, но цената е „шокираща“, за човек от Великобритания, която има национална здравна служба, финансирана от данъци.

Тя също така хареса колко „приятелска към семействата“ е Швейцария и факта, че предлага на сина ѝ възможност да стане двуезичен, да учи френски в яслата, като същевременно говори английски вкъщи.

В същото време тя каза, че може да се наблюдава определен „консерватизъм“.

„Например, Алекс е баща домакин и може да има малко объркване относно това кой работи и хората ще бъдат склонни да се обърнат към Алекс като човек, отговарящ за парите и други подобни“, обясни тя.

Джаксън и семейството ѝ скоро трябва да се преместят в Лос Анджелис за една година, тъй като националният Швейцарски орган ѝ е предоставил безвъзмездна помощ, за да финансира някакъв изследователски отпуск, но след това планират да се върнат в Швейцария и да останат за постоянно, ако е възможно.

„Ако имам възможност, няма да си тръгна никога“, каза тя.

„Изнудващо“ здравеопазване

Паула Тибо, 39-годишна учителка по английски език на свободна практика, също хареса, че швейцарската образователна система ще позволи на трите ѝ деца да станат двуезични.

Тя се премества от Йорк във Великобритания през 2006 г., за да работи в продължение на една година като помощник в домакинството, а след това остана, след като получи работа в жилищен комплекс за хора с увреждания, където се срещна със съпруга си.

Тибо също обича колко безопасно е мястото, където тя и семейството ѝ живеят в Ньошател, и по-бавното темпо на живот.

„В неделя всичко е затворено, тогава не можете да направите нищо друго, освен да отидете на басейн или на кино – това ви кара да дадете малко по-различен приоритет“, каза тя пред CNBC по телефона.

Докато Тибо вярва, че разходите за здравно осигуряване в Швейцария са „изнудващи“, тя каза, че системата предлага по-бърз достъп до услуги, отколкото би било възможно чрез НСЗ на Обединеното кралство, като например оценка за СДВХ на сина ѝ.

Един недостатък, каза тя, е, че системата за грижи за деца може да бъде сложна, особено за тези, които работят в сектора. В Швейцария училищата обикновено не сервират обяд, така че децата се връщат вкъщи или родителите трябва да търсят грижи за децата през тази част от деня.

Тибо каза, че е създала група за грижи за деца по време на обяд, където децата също могат да дойдат да учат английски език. Тя обаче отбеляза, че ограниченията на нейния окръг показват, че само пет деца могат да посещават групата, която включва собствените ѝ деца, докато други райони нямат същите правила.

Тибо, която печели между 2500 и 3000 швейцарски франка на месец, също каза, че разходите за храна, особено месото, могат да бъдат скъпи, но ѝ харесва качеството и сезонността на продуктите в Швейцария.

Тя сподели, че в крайна сметка би искала да се върне в Обединеното кралство и да купи къща, тъй като е „икономически непрактично“ да направи това в Швейцария. В действителност, според Федералната статистическа служба на Швейцария, през 2019 г. в страната, нивото на собственост на жилища е само 36%. За сравнение, данните на британското правителство, публикувани през 2020 г., показват, че 63% от домакинствата в Англия притежават дома си през 2018 г.

Стабилност

Сам Буржоа, на 34 години, преподава в Университета в Лозана, печелейки около 3000 швейцарски франка на месец. Той живее в град Бил, известен също като Биен, със съпругата си Катерина и сина си, като се премества от Тексас, където учи през 2013 г.

Едно от предимствата на Швейцария, каза Буржоа пред CNBC по видеовръзка, е, че тя е доста „стабилна“, особено по отношение на политиката.

„Искам да кажа, хубаво е, че институциите функционират и можете да разчитате на тях“, каза той.

Той обаче добави, че с тази стабилност може да има някаква културна „сдържаност“.

„Искам да кажа, че когато тръгна на туризъм, ако се осмеля да се отклоня от маршрута, малко е като „о, не можеш да излезеш от пътеката“, обясни Буржоа, казвайки, че е пропуснал част от „американската дива природа“ от мястото, където е израснал във Вермонт.

Буржоа каза, че намера здравната система в Швейцария много по-„либерална“, отколкото в САЩ, защото не е свързана с вашата работа.

„Много хора, които познавам, запазват работата си единствено заради здравеопазването, въпреки че са напълно нещастни там“, каза той.

Буржоа кандидатства за двугодишна академична субсидия в Обединеното кралство, но също така кандидатства за швейцарско гражданство.

„Единствената причина, поради която бих се върнал, например, в САЩ, би била, че ми е предложено нещо по някакъв начин… това трябва да бъде поне еквивалентен начин на живот, ако не и най-добрият, което е малко вероятно да се случи“, добави той.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *