Защо 900 милиона души в родината на топ IT компании не знаят какво е интернет?

Индия е сред страните, в които са се зародили някои от топ IT компаниите в момента, както и едни от най-успешните дигитални стартиращи фирми. Парадоксът обаче е, че близо 900 милиона души в страната нямат достъп до интернет.

През 2015 г. едва 22% от пълнолетните граждани на Индия ползват глобалната мрежа, показва проучване на изследователския център Pew Research Center. По този показател държавата остава далеч зад другите водещи развиващи се държави като Китай и Бразилия, където делът на това население е съответно 65 на сто и 60 на сто.

Първата основна причина за ограничения достъп в Индия е липсата на инфраструктура. Данните сочат, че в страната има голям недостиг на рутери, достатъчно ефективни оптични връзки и сървъри, които на нужни за разширяване на мрежата, пише CNN Money.

Освен това публичните безжични мрежи са рядкост, а мобилният интернет е доста слаб, като 3G връзката работи на скоростта на 2G.

Друг сериозен проблем в Индия е значителната разлика в достъпа до глобалната мрежа за различните полове. 27% от мъжете разполагат с такъв при само 17% от жените.

Причина за това е, че голяма част от представителките на нежния пол там са принудени да стоят вкъщи, без да работят, като не разполагат с лични финансови средства.

Не по-малка спънка пред индийците е цената на мобилните устройствата, които осигуряват достъп до интернет. Закупуването на такива, било то нови илии втора ръка, е сериозна инвестиция за страна, където 75 на сто от населението печели по 5000 рупии или по 75 долара месечно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *