За аутсорсинг икономиката в България

Най-бързоразвиващата се и динамична индустрия в България е аутсорсингът – носител на иновации, нови бизнес модели, професии и знания. В момента броят на хората, които работят в индустрията, са над 40 000, а приходите, които генерира са за над 1 милиард евро годишно.
Очакванията са следващите 3-4 години да се случи удвояване на хората и към 2020г. да има около 70-80 хиляди заети в аутсорсинг сектора. В България основно се извършва аутсорсинг в сферата на услугите, като това е добре, но не създава достатъчно капитал в икономиката. Повече капитал се натрупва с индустриален аутсорсинг и Пловдивският регион е добър пример в това отношение. Така че за предпочитане са инвестициите в индустриален аутсорсинг и управляващите да наблегнат на това.
Също и да се провежда проактивна инвестиционна политика в аутсорсинг индустрията с висока добавена стойност. За съжаление през последните години България не успя да привлече сериозни инвестиции в секторите с висока добавена стойност и така България не успява да оползотвори потенциала си за ускорен растеж. Българският аутсорсинг има потенциал да се развива с изпреварващ темп и да допринасят за ускорено увеличаване на БВП на страната, но е нужна политика на държавата за привличане на чуждестранни инвестиции. В противен случай България ще губи конкурентните си предимства спрямо другите в Централна и Източна Европа.
Румен Гълъбинов

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *