За да не остане гора в България

Държавата явно помага при съсипването на природата.  Меракът за застрояването на Витоша с нова, три пъти по-голяма ски зона между Симеоново, Драгалевци, Алеко и Черни връх, е на дъното на най-новата смяна във властта. Тя бе обявена в края на миналата седмица: директорът на Природeн парк Витоша Тома Белев си отива.
„Олигарсите отстреляха Белев“
Така сайтът Биволъ коментира в понеделник отстраняването на досегашния директор на парк Витоша чрез нагласен конкурс. Кадровата рокада е поредният подарък, който държавата прави на частни интереси, коментираха и от коалицията „За да остане природа в България“. Витоша е обект на огромни икономически интереси, които изцяло противоречат на целите и режимите на Плана за управление на Природния парк – това пък е позицията на служителите на най-посещавания природен парк в България, изпратена до медиите.
 

България е на предпоследно място в Европа по защитени територии

Накратко – столът на Белев се оказа горещ за него, защото по закон директорът на парк Витоша трябва да даде зелена светлина за евентуалното бетониране на планината. А Белев неведнъж е показвал открито, че изобщо няма подобни намерения. Всъщност в момента българският закон не позволява там да се строи по-голяма ски зона. Разрешена е само подмяна на старите съоръжения при определени условия. Ръководството на парк Витоша отдавна подкрепя това да се случи. Но е срещу плановете на концесионера „Витоша ски“-АД да строи нови лифтове и писти.
Лобито на бетонираната природа
Но именно с искане за ново строителство Цеко Минев и компания (концесионерът) спря лифтовете на Витоша тази зима и настояваше за промени в Закона за горите. Всъщност промените в Закона за горите бяха внесени от Министерския съвет в последните дни на миналата година и станаха известни като поправката „Витоша ски“.
Още преди месец еколозите предупредиха, че ако се приемат, поправките ще позволят: монопол в зимните курорти на свързани офшорни фирми; застрояване на продадените на безценица и заменени гори в периода 2003-2011 г. вече дори без Общ устройствен план; нова по-голяма ски зона в Природен парк Витоша и унищожаване на ски център Алеко; гола сеч на Витоша, Пирин, Рила, Родопите, Западна Стара планина, дори и там където не става за ски. Така защитената природа ще продължи да се води такава, но само на хартия, коментират еколози.
Самият Белев преди време уточни в интервю за Дойче веле, че България е на предпоследно място по дял на защитени територии в Европа – едва 5 %. Средно за Европа защитената природа е 17 %, а лидер е Германия с 57 на сто защитени територии. И въпреки това в България се изсичат, застрояват или закриват защитени местности заради частни интереси.
 

Лифтове вместо природа

Заграбените паркове
Според Асоциацията на парковете в България, която Тома Белев също ръководеше в последните години, от 2007 г. до 2010 г. двете свързани фирми „Витоша ски“-АД и концесионерът на Банско „Юлен“-АД получават и държавна помощ за съсипване на природата под формата на безвъзмездни средства по различни държавни програми.
Предоставяни са суми и по отделни инвестиционни проекти чрез фиктивни процедури или без процедури за възлагане на обществени поръчки. Според Асоциацията на парковете незаконната държавна помощ за свързаните с Първа инвестиционна банка и бизнесмена Цеко Минев фирми е между 3,2 млн. евро и 4,7 млн. евро.
Българското правителство толерира и заграбване на 650 декара от вековна иглолистна гора под защитата на ЮНЕСКО в Национален парк Пирин за ски зона Банско, или с 65 % над официално разрешената площ, припомнят от „За да остане природа в България“. Само тази година са дадени и 3,6 млн. лв. от парите на данъкоплатците за ски състезания в частния курорт.

 Антоанета Ненкова;  Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *