За месец България падна с едно място по усвояване на еврофондовете

От началото на годината България изостава в класацията по усвояване на средствата от еврофондовете от стария програмен период. Това показва статистиката, публикувана на интернет-страницата на Генерална дирекция „Регионална политика“ на Европейската комисия, предаде репортер на БГНЕС.

В средата на февруари месец страната ни заемаше 23-то място по усвояване от 28-те страни-членки на ЕС, докато в края на март месец вече сме на 24-то място, като сме изпреварени от Чехия, която доскоро бе на 25-то място.

Според справката на ГД „Регионална политика“ на ЕК девет месеца преди крайния срок за усвояване на еврофондовете от стария програмен период 2007-2013 г., България е усвоила 69% от средствата. Данните поставят под сериозно съмнение оптимистичната прогноза на управляващите, че през 2015 г., страната ни ще успее да усвои около 5 милиарда лева от изтичащия на 31 декември програмен период. За да се случи това, според справката на Брюксел, за малко повече от 200 дни по оперативните програми трябва да бъдат усвоени около 30% от бюджета им. Шанс без загуба на средства засега се очертава да остане единствено Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

Основен фактор за забавянето на усвояването е сериозното изоставане при изпълнение на строителните дейности по проектите, финансирани със средства на Оперативните програми „Регионално развитие“, „Транспорт“ и „Околна среда“. През април месец Управляващите органи на Оперативните програми трябва да представят отчет за рисковите проекти и прогнозни данни за очаквания процент, който няма да може да бъде усвоен с края на програмния период. Така ще стане ясно, колко реално от 5-те милиарда лева, които биха могли да се разплатят, ще влязат в българската икономика и колко ще трябва да бъдат върнати в бюджета на ЕС.

Според последната справка на ГД „Регионална политика“ на ЕК на първите три места по усвояване на европейската солидарност са Литва с 93,7%, Португалия с 92, 6% и Естония с 92,3%. На 23 позиция със 71,9% е Чехия, а след нас са Италия, Словакия, Румъния и Хърватска. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *