За първи път от 15 години Apple завърши фискалната година със спад на приходите

В подобни моменти дори и иначе самоувереният Тим Кук си хапе устните. Дали главният изпълнителен директор на Apple може да каже нещо за дългосрочната стратегия за следващите години, пита анализатор в телефоненния разговор с инвеститорите след представянето на тримесечните резултати на компанията от Купертино. Или дали в момента той не реагира главно на това, което случва на пазара.  

 

Самият въпрос дори е нахалство. Поне от гледната точка на Apple. В края на краищата самочувствието на концерна се изгради въз основа на факта, че на него малко му пука за това, което правят другите, а по-скоро от преследването на собствените визии. И Кук реагира подобаващо. „Ние имаме много неща, които да предложим, както винаги няма да говорим за това, но ние сме уверени“.

Не и Wall Street. След обявяването на тримесечните данни книжата на Apple поевтиняха временно с над 2 на сто. За първи път от над 15 години  – от 2001 г, когато с представянето на iPod започна възходът на Apple в технологичен лидер с големи визии, концернът завърши фискалната си година със спад на приходите. Хубавите години, в които продажбите на iPhone направиха от Apple най-ценната компания в света, отминаха.

За своето фискално четвърто тримесечие, приключило на 24 септември, Apple отчете трети пореден спад на приходите и печалбатаПриходите се понижават с 9 на сто до 46,9 млрд. долара. Повечето от тях се дължат на пускането на iPhone 7, който се появи в продажба едва седмица преди края на фискалното тримесечие.

Нетната печалба пада с 19% до 9 млрд. долара, или 1,67 долара за брой, от 11,1 млрд. долара, или 1,96 долара за акция през същия период на миналата година. Анкетирани от Ройтерс анализатори очакваха печалба от 1,65 долара за акция, информира investor.bg.

В разширената търговия книжата на Apple се обезцениха с 2,3 на сто до 115,55 долара за брой не на последно място след като компанията отчете спадаща средна цена за своите смартфони и предрече по-нисък от очакваното среден марж на печалбата за следващото тримесечие. В редовната сесия акцията приключи търговията на ниво от 118,25 долара за брой. За последните три месеца е отчетен скок от 22 на сто.

Току-що приключилата фискална година е първата от 2001 г., която Apple приключва със спад на приходите, които се понижаат със 7,7 на сто до 215,64 млрд. долара. Годишната печалба спада с 14 на сто до 45,7 млрд. долара.

Паричните резерви междувременно се повишават до 237,6 млрд. долара – с 6,1 млрд. долара над миналогодишното ниво. От тях 91 на сто са извън САЩ.

Фактът, че над две трети от приходите се падат на iPhone, вече не се отплаща. През четвъртото тримесечие Apple е продал  45,5 млн. броя iPhone, с 2,5 млн. броя по-малко от година по-рано, на средна цена от 618,72 долара. Година по-рано тя бе 670 долара, а очакванията на анализаторите бяха за средна цена от 625 долара.

Търсенето вече е заситено, особено в някои части на Китай, където преди година Apple отчете ръстове от до 99 на сто…

Компанията заяви, че средният марж, внимателно наблюдавана мярка за способността на компанията да бъде на печалба, ще бъде между 38% и 38,5% за трите месеца до декември. За сравнение – прогнозите на анализаторите бяха за марж от 38,9%.

Конкурентът Samsung Electronics Co. наскоро приключи с производството на своя флагман Galaxy Note 7, след като някои от смартфоните се подпалиха. Това може да създаде нова възможност за Apple, дори след като представянето на конкурентния Pixel на Google представя по-голяма конкурентна заплаха за следващите години.

Дали Apple ще се възползва от ужаса при Samsung? Това ще стане ясно през следващите седмици, пояснява Томас Хъсън, анализатор във Forrester. „Марката Samsung е повредена, но потребителите имат къса памет“.

Запитан в конферентния разговор как проблемите на Samsung ще повлияят на перспективите пред Apple, н Кук заяви: „Ние отчитаме голям брой ползватели на Android устрйства, които търсят по-добри преживявания. Ние искаме да предложим на всеки, който би искал да дойде при нас, едно добро преживяване“.

Apple се надява и на новото си поколение устройства. iPhone 7 и „особено“ iPhone 7 Plus се наслаждават на „голямото търсене“, каза Кук. За текущото тримесечие, през което се пада важният коледен бизнес, той очаква повишаване на приходите до 76-78 млрд. долара. През предходната година тази цифра бе 75,9 млрд. долара.

Но директорът на  Apple няма да може да се уповава само на хардуера. Продажбите на iPad остават на едно константно ниво, а според прогнозите на анализаторите от eMarketer до края на 2016 г. ще се понижат още.

Продажбите на категорията „други продукти“, в която влиза и Apple Watch, спадат с 22 на сто спрямо тези през миналата година, тези на компютрите Mac – със 17 на сто. Компанията възнамерява да съживи сегмента с представянето на нови продукти в четвъртък.

Истински ръст има в сегмента „Услуги“, където приходите скачат с 24 на сто до 6,3 млрд. долара. „През 2017 г. услугите ще са толкова големи, колкото една средна компания от списъка Fortune 100“, твърди Кук. Тук влизат Apple Cloud, Music, Apple Pay, но също и т. нар. интернет на нещата. Анализаторът на Forrester Хъсън предрича „значителни приходи“. „В дългосрочен план поделението ще стане достатъчно голямо, за да замести iPhone“.

 

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *