За слепите е ясно: агроведомството е еталон за корупция

Това каза на брифинг в парламента депутатът от „Коалиция за България“ Димчо Михалевски, предаде aгенция „Фокус”.
Той допълни: „Имаме информация, че завършилата в края на миналата година проверка от одитори от ЕК е констатирала в МЗХ и специално в управляващия орган, чийто ръководител е Светлана Боянова, нарушаване на процедурните правила и на контролите, които са разписани за прозрачност, честност, справедливост на тази програма. В момента има назначена тематична проверка от Европейската сметна палата, която ако се произнесе негативно и потвърди тези предварителни констатации на одиторите, означава стоп на Програмата за развитие на селските райони. Това, съчетано със загубата на средства преди дни от 51 милиона евро, показва, че в МЗХ и в правителството нещата въобще не са добре”.
Впоследствие от МЗХ отговориха, че няма подобни заключения от одит на Европейската сметна палата и няма такава тематична проверка в министерството. Следователно твърденията за спиране на средства по Програмата за развитие на селските райони са абсолютно неоснователни.
51 милиона евро са неусвоени по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), изпълнявана от Държавен фонд „Земеделие“ /ДФЗ/. Това съобщи преди седмица на пресконференция изпълнителният директор на фонда Румен Порожанов. Средствата са от бюджета за 2010 г. и се разплащат през 2012 г. Формулата, по която се изплащат средствата по договори с бенефициентите, е „N+2“, тоест две години след като се определи бюджетът, беше обяснено по време на събитието, информира БТА.
На пресконференцията отново бе отбелязано, че основните причини за непълното усвояване са близо 2-годишното закъснение на програмата и недостатъчният брой бенефициенти по Ос 2, в която влизат агроекологичните и горските мерки. Средствата за тези мерки са 25% от бюджета на цялата програма.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *