За хората няма да е изгодно веднага да се преместят на свободния пазар на ток

За битовите потребители е по-добре да не сменят доставчиците си на електроенергия – ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго про“, въпреки че от началото на следващата година ще имат тази възможност заради предстоящата пълна либерализация на пазара. Това коментира председателят на Българския енергиен и минен форум (БЕМФ) Иван Хиновски на пресконференция.

Излизането на битовите потребители от регулирания пазар, където стойността на електроенергията се определя от енергийния регуалтор, е „опасен експеримент“, защото цената на тока, който използват, би се увеличила, обосновава се той. Оставането на регулирания пазар обаче също не може да бъде трайно решение, защото там цените ще растат. Самият Хиновски отчита, че неговото свиване ще доведе до натиск върху цената, която КЕВР определя. Според експерта към средата на 2016 г. ще трябва да се определи кои потребители ще имат право да останат в регулираната квота.

Голяма част от отговорите как точно трябва да функционира либерализираният енергиен пазар трябваше да бъдат дадени от доклад на Световната банка, който обаче няма да е готов преди края на годината, както енергийният министър Теменужка Петкова обещаваше.

Ролята на енергийната борса

За да може електроенергийната борса, която трябва да заработи на 8 декември, да изпълнява истинските си функции, ще трябва повече производители да продават количествата си на нея, което обаче ще отнеме време. Засега е предвидено тя да стартира с електроенергия от държавни производители – АЕЦ „Козлодуй“, ТЕЦ „Марица-изток 2“ и водните централи на Националната електрическа компания. По думите на Хиновски БЕХ е задължила тези централи да осигурят около 300-350 мегавата за продажба на борсата. Най-големият сегмент на търговия – дългосрочните договори, ще остане извън нея, а на борсата ще се продават само дневните остатъци.

Възможности за НЕК

Отказът на банките да дадат кредит на Българския енергиен холдинг (БЕХ), с който да се покрият задълженията към двете американски централи – ТЕЦ „AES Марица-изток 1“ и ТЕЦ „Контур глобал Марица-изток 3“, ще доведе дъщерната НЕК до несъстоятелност, смята Хиновски.

В момента БЕХ се опитва да осигури заем от 650 млн. евро, но първата процедура се провали, след като само две банки подадоха оферти, и то с условието да получат държавна гаранция. Това принуди холдинга да изпрати писма до 25 финансови институции с предложение за двустранно договаряне.

Според Хиновски, ако средствата все пак не бъдат осигурени, НЕК може да се спаси, като се превърне в холдинг с четири отделни дружества, тъй като компанията има общо четири лицензии за различни дейности. Преструктурирането включва и продажба на активи като оборудването от площадката на АЕЦ „Белене“, чрез които да се осигури свеж финансов ресурс за покриване на част от задълженията. Към края на август задълженията на НЕК са 3.6 млрд. лв., от които 1.5 млрд. лв. са към производители на енергия.

По отношение на състоянието на „Мини Марица-изток“ и това дали ще могат да доставят въглища през зимния период Христо Казанджиев, който също е експерт от БЕМФ, коментира, че ТЕЦ-овете трябва да имат достатъчно резерви в случай на временно спиране на доставките.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *