За часове биткойнът се срина с 18%

Биткойнът е известен със сериозните колебания в оценката си, но в сряда вечерта дигиталната валута пое рязко надолу. Само за няколко часа цената се срина с около 20%, като крайното понижение за третия ден на седмицата бе 18%. Малко преди това най-голямата по капитализация криптовалута счупи нови рекорди, предава DPA.

В понеделник валутата мина рекордната стойност от 10 000 долара, а в обедните часове на вторник достигна рекорд от 11 434 долара. След това обаче бързо пое надолу, а курсът варираше за кратко дори под 10 000 долара.

Преди понижението големи борси, като Coinbase и Gemini, докладваха за сривове, защото не успяват да задоволят търсенето. „Не е изненадващо, че виждаме консолидация“, казва Джонатън Крински, анализатор от MKM-Partners, цитиран от CNBC. По думите му това е логично на фона на сериозния ръст от последните дни.

Освен това във вторник стана ясно, че американската борса Nasdaq може да започне да предлага през 2018 г. фючърси върху биткойни.

Но като цяло браншът е оптимистично настроен, че криптовалутата ще върви нагоре. Ари Пол, директор в крипто-хеджфонда Blocktower Capital очаква в следващите месеци в търговията да влязат и големи институционални инвеститори.

„С фючърсите, които от декември ще се предлагат от борсата за контракти CME, в света на криптовалутите могат да влязат и пенсионни фондове“, каза той във вторник по време на конференцията Consensus Invest в Ню Йорк. Много рискови инвеститори по думите му вече са в играта.

Носителят на Нобелова награда за икономика Робърт Щиглиц предупреди междувременно, че криптовалутата е рискова инвестиция. „Биткойнът е успешен само защото не се регулира и има потенциал да заобикаля съществуващите правила“, каза професорът в Columbia University в Ню Йорк. „Мисля, че трябва да бъде забранен. Не изпълнява нито една смислена социална функция“, добавя той.

Междувременно старт на дейността си обяви и първият български инвестиционен фонд, посветен на блокчейн-технологията. Belayer стартира на българския пазар през октомври тази година, а неговите създатели Филип Матов и Валентин Димитров упражняват консултантска дейност и улесняват процеса по инсвестиции в криптовалути за частни лица заедно от години, информира investor.bg.

От момента на своето създаване на 5 октомври 2017 г. към 27 ноември фондът отчита доходност от 39,2%. По-ранни инвеститори в портфолиото на фонда са регистрирали ръст на своите инвестиции от над 274%.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *