За Швейцария кризата е вече минало

Данните за представянето на индустрията и износителите от началото на годината до сега показва, че те успяват да се справят с предизвикателствата на скъпия франк и отчитат по-добри резултати от очакваното. Така икономистите възлагат големи надежди на втората половина на годината и вярват, че в края на 2012 ръстът на Брутния вътрешен продукт ще е 1.4%. Досегашната им прогноза бе за ръст на икономиката с 0.8%, което е сериозна корекция в посоката нагоре и то в момент, когато в цял свят ревизиите са в негативна посока.
Разрезът на данните за ръста на БВП през първото тримесечие показва, че вътрешният пазар и предприетите навреме мерки са били тези, които са помогнали на икономиката в неблагоприятните условия на скъпия франк. Така например инвестициите в строителството и търсенето на жилища са били подпомогнати от ниските лихви, които никога в историята на Швейцария не са били толкова изгодни. Страната отчита спад на инфлацията и нарастване на населението, основно заради голямата имиграция.
Експортно ориентираните индустрии, като например тази на швейцарските часовници и фармацевтиката, които допринасят за половината експорт на Швейцария, са били повлияни негативно от скъпия франк и кризата в Европа, но въпреки това дори и там представянето през първото тримесечие е стабилно.  Помогнали са и усилията на централната банка да поддържа таван на франка спрямо еврото.
Швейцария очаква, че проблемите в Европа постепенно ще утихнат и ситуацията постепенно ще се стабилизира, което допълнително ще окаже позитивно влияние върху икономиката на страната.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *