За 10 години домакинствата в Италия изгубили 40% от богатството си

В голяма степен това се дължи на продължителната рецесия и годините на стагнация на италианската икономика. Финансовото нетно благосъстояние се е понижило от 26 000 евро през 2001 г. на 15 600 евро през 2011 г. Това се равнява на спад от 40.5%, твърди базираният в Рим неправителствен институт Censis.
В проведеното от института допитване почти всички участници са отговорили, че са орязали разходите за луксозни стоки, а 73% са посочили, че купуват по-евтина храна и търсят къде има промоции.
Четири от десет семейства са се отказали от планове за почивка и свиват разходите за облекло, докато 65.8% казват, че карат по-рядко автомобилите и моторите си, за да пестят пари за бензин. Относително ниското ниво на потребителски разходи отдавна е една от причините за слабостта на италианската икономика. Причината е и в изоставането на заплатите от инфлацията през последните 10 години.
Всяко десето домакинство е продало през последните 2 години злато или бижута, за да се снабди със средства, сочи още проучването. Магазините за изкупуване на ценности процъфтяват, докато много италианци се опитват да си плащат сметките. Малко под 18% от семействата не успяват да покрият всичките си разходи със заплатата.
Някои споделят, че вече не закусват навън и са започнали да обикалят базарите за намалени стоки. Проучването на Censis разкрива още и колко неравномерно е разпределено богатството в страната. Броят на семействата с над 500 000 евро почти се е удвоил, докато делът на тези от средната класа в общото богатство на домакинствата на Италия е намалял с 18 пункта до 48.3%. Прави впечатление и изместването на богатството към ръцете на по-възрастните италианци.
Домакинствата, където средната възраст е под 35 години, са контролирали през 2011 г. само 5.2% от общото богатство, докато през 1991г. делът им е бил 17.1%. Младежката безработица в момента е три пъти по-висока от официалната за страната и през ноември достигна 36.5%.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *