Здравната каса изисква разпределението на болничните бюджети

Здравната каса ще изиска от районните здравноосигурителни каси информация по какъв начин и какви месечни суми са разпределени на болниците. Това каза пред журналисти председателят на надзорния съвет Кирил Ананиев след заседание на надзорниците. Ще се изиска анализ от районните каси и за разхода на направленията в извънболничната помощ. Към момента разходът на НЗОК за болнична помощ месечно са в рамките на 137 млн.лв., като се очаква за май той да достигне 144 млн.лв., уточни Ананиев и увери, че няма притеснение за повишената сума, тъй като Касата плаща и за някои нови дейности. Ананиев каза, че надзорният съвет е приел отчета за бюджета на НЗОК за първите 4 месеца, като са приети и плащанията за май.
Надзорният съвет ще обсъжда пакет от мерки за ограничаване на разходите за лекарства, за медицински изделия и за болници. Ананиев добави, че надзорният съвет ще настоява да има промени в някои нормативни актове, чрез които да се дадат определени правомощия на НЗОК, тъй като сега на друго равнище се взимат решения, които НЗОК трябва да изпълнява. Той добави още, че НЗОК трябва да участва в определянето на размера на степента на реимбурсирането на лекарствата. Ако не участваме в определянето на правилата, ние сме просто едни изпълнители и в крайна сметка цялата отговорност пада върху нас, а ние нямаме полезни ходове, каза още Ананиев.
Все още е рано е да се каже, че НЗОК ще има 117 млн. лв. дефицит, допълни Ананиев. Според него от отстъпки на лекарства се очаква в бюджета на НЗОК да постъпят около 100 млн. лв. Той не се ангажира да прогнозира каква сума се очаква от надсъбрани здравноосигурителни вноски.

Тази година бюджетът на НЗОК е малко по-голям отколкото през миналата година, но същевременно има повече включени дейности за покриване и повече лечебни заведения и специалности със сключен договор. На въпрос защо има диференцирано заплащане за болниците и означава ли това привилегии за някои, от ведомството обясняват, че от тази година коефициентите, по които финансирането се изчислява, са по-различни и прецизни.

 

Ели ЯНЕВА

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *