Здравната каса ще плаща тест за COVID-19 при прием в болница

Здравната каса ще плаща т.нар. бавен тест при прием в болница, като за целта ще увеличи цените на всички клинични пътеки. Това стана ясно след среща на ръководството на касата с Българския лекарски съюз.

Разкриха измамници, ужилили Здравната каса

Отделно от това институцията увеличава двойно цените за лечение по всички пътеки в сегмента на инфекциозните болести, а лечението на COVID-19 поскъпва от 680 на 1200 лв.

Всичко това ще бъде уредено с нов анекс към Националния рамков договор, като в него ще има и нов текст, който насърчава естественото раждане – цената на пътеката за раждане по естествен път става по-висока от тази за цезарово сечение. Вероятно анексът ще бъде подписан до седмица.

Казусът с тестовете

Медиците настояваха държавата да поеме тестовете на пациентите, за да не заразяват останалите болни и лекарите. Първоначално през май част от болниците започнаха да искат на постъпващите пациенти да си направят тест. НЗОК в момента заплаща само тестове на постъпили вече в болницата пациенти. Тъй като болните смятаха, че тестовете от 120 лв. са финансово непосилни, особено за възрастните и хронично болните, здравното министерство препоръча болниците да плащат бързи тестове при прием, а ако има положителен резултат – и бавни. Клиниките обаче също нямат достатъчно средства за диагностика, но пък биха искали да защитят лекуващите се при тях и медицинските екипи.

Така в крайна сметка здравната каса ще плаща тестването на всеки при постъпване в болница. То обаче няма да е задължително, а може да бъде препоръчано от приемащия лекар.

Здравната каса ще плаща лечението и тестването за Covid-19 ...

Проблемът с липсата на достатъчно инфекциозни отделения и на специалисти-инфекционисти стана особено видим в коронакризата. За да насърчи работата в тази слабо платена специалност, здравната каса ще увеличи двойно парите за лечение на инфекциозни заболявания.

„Екипите на инфекциозните клиники в момента са натоварени с по-голям обем дейност и затова увеличаваме цените на всички клинични пътеки, по които се работи в тези клиники“, каза Начева.

Освен двойното поскъпмане на инфекциозните клинични пътеки БЛС и НЗОК са се споразумели с цената на теста да бъдат увеличени и цените на всички останали клинични пътеки, за да може пациентите и персоналът в лечебните заведения да бъдат изследвани за коронавирус.

Сдружения настояват личните лекари да изадават направления за PCR ...

От здравната каса съобщиха още, че ще продължат да плащат на болниците 85% от изработеното през първите месеци на годината, за да могат да поддържат готовност да лекуват болни, когато е необходимо.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *