Зеленият ток поевтинява с до 63% през юли

Държавната комисия за енергийно и водно регуллиране предлага токът от фотоволтаици, вятърни и водни централи да поевтинее с до 63%. Най-голямо намаление на цената се предвижда за електроенергията от малки покривни фотоволтаици с мощност до 5 киловата.

От вятърните централи токът поевтинява с 22,73%. За малките и микро водни централи също се предвижда спад в цената. Средното намаление при тях е около 2,3%, като повече са орязани цените на микровецовете – до 4,55%.

ДКЕВР обаче предлага поскъпване на цената на тока от биомаса, макар и минимално – с 0,27%. Запазва се стойността на електроенергията от отпадъци и енергийни култури.

По думите на председателя на Българската фотоволтаична асоциация Меглена Русенова предложените от регулатора цени нарушават българското и европейското законодателство, защото отменят преференцията за зеления ток. Тя посочи, че цената, на която НЕК продава ток на електроразпределителните дружества, ще стане по-висока от тази, по която се изкупува токът от фотоволтаиците, предаде „Труд“.

У нас около 7% от тока се произвежда от ветроцентрали, докато 11% – от фотоволтаици. Делът на микровецовете е около 4%, показват данните на Електроенергийния системен оператор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *